Hoppa till innehåll
Rensa söktext och filter

Observera att du behöver logga in som medlem för att kunna ta del av allt innehåll.

Ämnen
Innehållstyper
Årtal

215 träffar

  1. Arbetsgivarfrågor

    Webbsida Här samlar vi all information som du som arbetsgivare behöver ha koll på.
  2. Nationaldag

    Webbsida I våra kollektivavtal finns olika ledighets- och ersättningsregler för nationaldagen. Vad som gäller beror på vilken dag som nationaldagen infaller på. Här får du veta vad som gäller för just ditt kollektivavtal.
  3. Tjänstgöring inom totalförsvaret

    Webbsida En arbetstagare har rätt att vara tjänstledig för att tjänstgöra inom det svenska totalförsvaret. Rätten till ledighet är utformad som ett anställningsskydd.
  4. Föräldraledighet

    Webbsida Alla föräldrar har en lagstadgad rätt att vara föräldralediga. På denna sida finns information om när en arbetstagare har rätt till föräldraledighet och vad du som arbetsgivare behöver tänka på då.
  5. Ledighet och frånvaro

    Webbsida En arbetstagare har vid olika tillfällen och av olika anledningar rätt att vara ledig från sitt arbete. För vissa typer av ledigheter utgår lön medan det för andra typer av ledigheter inte utgår någon lön. Här kan du läsa mer om det.
  6. Frånvaro

    Webbsida En arbetstagares frånvaro från arbetet är i många fall tillåten, men kan också i vissa fall vara olovlig. Du kan läsa mer om olovlig frånvaro här.
  7. Politiskt på arbetsplatsen

    Webbsida Vad gäller ifråga om politisk verksamhet på företaget? Så här kan du resonera kring ämnet.
  8. Medbestämmandelagen och facklig verksamhet

    Webbsida Medbestämmandelagen (MBL) tillämpas på förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. MBL-frågor är allt som rör anställningsvillkoren för enskilda arbetstagare samt frågor om arbetsledning och arbetsförhållanden.
  9. Förtroendemannalagen

    Webbsida De fackliga förtroendemännens rättigheter och skyldigheter regleras i lagen om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen (FML).
  10. Facklig verksamhet

    Webbsida Den primära förhandlingsskyldigheten innebär en skyldighet för arbetsgivaren att på eget initiativ förhandla med sin fackklubb innan arbetsgivaren får fatta vissa viktiga beslut i sin verksamhet.
Föregående sida Du är på sidan 17 av 22 Nästa sida