Hoppa till innehåll
Rensa söktext och filter

Observera att du behöver logga in som medlem för att kunna ta del av allt innehåll.

Ämnen
Innehållstyper
Årtal

215 träffar

  1. Beräkningar karensavdrag och sjuklön

    Webbsida Här kan du se i aktuellt kollektivavtal hur du beräknar karensavdrag och sjuklön.
  2. Sjuklön

    Webbsida Förutsättningen för sjuklön är att din anställdes frånvaron beror på sjukdom, eller olycksfall, och att sjukdomen sätter ned arbetsförmågan i hans eller hennes arbetsuppgifter.
  3. Karensperiod

    Webbsida Karensavdraget kopplas inte till en dag utan till en sjukperiod, och kan löpa över flera dagar inom en sjukperiod eller vid återinsjuknande inom fem kalenderdagar.
  4. Sjuklöneperioden

    Webbsida Under de första 14 dagarna i en arbetstagares sjukperiod regleras rätten till ledighet och rätten till sjuklön av sjuklönelagen och av bestämmelser i kollektivavtalet. Sjuklöneperioden inleds med karensavdrag. Vid sjukfrånvaro med rätt till sjuklön är karensavdraget en ”självrisk” för den anställde och ska därför göras först innan sjuklön ges. Karensavdraget motsvarar lön för upp till 20 % av den anställdes genomsnittliga veckoarbetstid.
  5. Läkarintyg/sjukintyg

    Webbsida Syftet med läkarintyget för arbetstagaren är att styrka rätten att vara frånvarande från arbetet. Intyget ska också styrka rätten till sjuklön.
  6. Försäkran, eller intyg, om arbetsoförmåga

    Webbsida Första veckan av sjukfrånvaron, krävs inte läkarintyg enligt sjuklönelagen. Men den anställde ska ge arbetsgivaren en försäkran om sin nedsatta arbetsförmåga.
  7. Frånvaro på grund av risk för smitta är inte sjukfrånvaro

    Webbsida När en läkare beslutat och intygat att din medarbetare inte får arbeta för att förebygga vidare smittspridning gäller andra regler för frånvaron.
  8. Försäkring vid arbetsskada

    Webbsida Du som arbetsgivare har Trygghetsförsäkring vid arbetsskada - TFA för dina anställda. TFA täcker kostnader för din medarbetare vid arbetsskador eller arbetssjukdomar. TFA ingår i försäkringspaketet du måste teckna med Fora och Collectum, enligt Kollektivavtalen.
  9. Skydd för höga sjuklönekostnader

    Webbsida Alla arbetsgivare i Sverige omfattas av ett generellt skydd för höga sjuklönekostnader. Dessutom finns bidraget Särskilt högriskskydd om du har, kroniskt sjuk, anställd med många sjukperioder. Syftet är att arbetsgivare ska våga anställa.
  10. Sjukfrånvaro

    Webbsida Anställd som anmäler frånvaro från arbetet med anledning av sjukdom eller olycksfall, och därmed anser sig ha nedsatt arbetsförmåga, ska anmäla det till arbetsgivaren enligt företagets rutiner.
Föregående sida Du är på sidan 8 av 22 Nästa sida