Hoppa till innehåll
Rensa söktext och filter

Observera att du behöver logga in som medlem för att kunna ta del av allt innehåll.

Ämnen
Innehållstyper
Årtal

201 träffar

  1. Kontrollavgifter

    Webbsida Skatteverket kan göra oannonserade kontrollbesök på byggarbetsplatsen för att kontrollera personalliggaren. Om fel eller brister upptäcks kan de utfärda kontrollavgifter.
  2. Entreprenörens skyldigheter

    Webbsida Som entreprenör ska du föra personalliggare över de personer som är verksamma i din näringsverksamhet på byggarbetsplatsen. Under förutsättning att byggherren har skaffat den tekniska utrustning som krävs för att föra personalliggare på byggarbetsplatsen har du alltid vissa skyldigheter som entreprenör.
  3. Byggherrens skyldigheter

    Webbsida Byggherren har en skyldighet att se till att det finns en elektronisk personalliggare på byggarbetsplatsen och att den upprättas och hanteras på rätt sätt. Byggherren har också andra skyldigheter kopplade till personalliggare.
  4. Arbetsgivarens ansvar

    Webbsida Du som arbetsgivare ansvarar för att både ordinarie och inhyrd personal, samt APL-elever, registrerar sig i personalliggaren. Därför är det viktigt att informera om vad som gäller.
  5. Personalliggare

    Webbsida Du som bedriver verksamhet inom “byggbranschen” måste enligt lag föra en elektronisk personalliggare. Syftet med personalliggare är att motverka svartarbete och främja en sundare konkurrens.
  6. Utlägg av semester

    Webbsida Semester och dess förläggning regleras dels i semesterlagen, dels i kollektivavtal. Semesterlagen bygger på att man ska förhandla om semesterledighetens förläggning och på det viset komma överens när den ska läggas ut. Dessutom finns en skyldighet för arbetsgivaren att lägga ut en ledighetsperiod på minst fyra veckor under juni-augusti, den så kallade huvudsemestern, för varje enskild arbetstagare.
  7. Sparad semester

    Webbsida Semesterlagen ger en möjlighet för arbetstagare att spara en viss del av semesterledigheten för att vid ett senare tillfälle kunna få ut en extra lång sammanhängande ledighet.
  8. Semesterlön och semesterersättning

    Webbsida Arbetstagaren har rätt till semesterlön från arbetsgivaren under semestern. När anställningen upphör ska semesterersättning betalas ut till arbetstagaren som kompensation för semesterlön som tjänats in men som inte betalats.
  9. Semester under uppsägningstid

    Webbsida Hur ska ett företag hantera semester som sammanfaller med en anställds uppsägningstid?
  10. Ersättningssemester

    Webbsida Om det under semesterledigheten infaller en eller flera dagar då arbetstagaren inte hade kunnat arbeta på grund av sjukdom eller arbetsskada, eller en eller flera dagar som är semesterlönegrundande ska, om arbetstagaren utan dröjsmål begär det, sådana dagar inte räknas som semesterdagar. I sådant fall ska ersättningssemester förläggas i ett sammanhang, om arbetstagaren inte medger annat.
Föregående sida Du är på sidan 14 av 21 Nästa sida