Hoppa till innehåll
Rensa söktext och filter

Observera att du behöver logga in som medlem för att kunna ta del av allt innehåll.

Ämnen
Innehållstyper
Årtal

68 träffar

  1. Guide: Konsumententreprenader

    Webbsida En ”konsumententreprenad” är en entreprenad där din beställare är en privatperson som handlar för ett ändamål som faller utanför näringsverksamhet. Här hittar du det viktigaste att ha koll på i en konsumententreprenad.
  2. Entreprenadjuridik

    Webbsida Här kan du som installatör hitta information, nyheter och hjälpmedel inom entreprenadjuridik som du kan ha nytta av i din verksamhet. Här finns också material som riktar sig till den som anlitar en installatör.
  3. Behöver jag specificera fakturan?

    Fråga Fråga: Jag har slutfört ett arbete hemma hos en privatperson och fakturerat för det, men min kund invänder nu att hon inte tänker betala fakturan förrän jag har specificerat den. Hon säger att hon har rätt att hålla inne med betalningen till dess att hon fått en specificerad faktura enligt konsumenttjänstlagen, stämmer det?
  4. Vart går gränserna för vårt skadeståndsansvar?

    Fråga Fråga: I ett ombyggnadsprojekt utför vi ­arbeten åt ett byggföretag, som anlitats av fastighetsägaren för att hyresgästsanpassa en äldre lokal. I förra veckan släppte en presskoppling som vi monterat med omfattande läckage och skador på byggarens arbeten som följd. Dessutom skadades delar av fastigheten som ligger utanför projektet. Nu kräver byggaren att vi ska betala för skadorna på deras arbeten, för skador på fastigheten i övrigt, samt ersättning för att vissa hyresgäster tvingas flytta ut när skadorna åtgärdas. AB 04 gäller för entreprenaden. Är vi verkligen skyldiga att ersätta alla skador fullt ut?
  5. Försenat material – vad gäller då?

    Fråga Fråga: Vi utför en entreprenad på AB 04 och har fått problem med materialleveranser. Vi har beställt det aktuella materialet i god tid enligt konstens alla regler, men leverantören säger nu att det blir försenat. Både vi och leverantören har ringt runt för att se om någon annan kan få fram materialet i tid, men det verkar vara omöjligt. Vad gäller då?
  6. Få rätt betalt för jobbet

    Nyhet

    När arbete utförs på löpande räkning enligt självkostnadsprincipen ska entreprenören få full ersättning för alla kostnader för arbetet. Men det är lätt att glömma bort att ta betalt för vissa kostnader som följer av att entreprenören också är arbetsgivare och bunden av kollektivavtal, såsom semesterlöner, arbetsgivaravgifter och avtalsförsäkringar.

  7. Hur visar jag att priset är skäligt vid löpande räkning?

    Fråga Fråga: Vi har gjort ett arbete för en konsument men avtalade bara om ett timpris och nu menar kunden att de inte tänker betala hela vår faktura eftersom priset inte är skäligt.
  8. Vad är ”självkostnadsprincipen” i AB 04?

    Fråga Fråga: För ett tag sedan utförde vi ett arbete åt en fastighetsägare. Det var ett brådskande arbete, varför vi kom överens om att alla arbeten skulle utföras på löpande räkning ”enligt självkostnadsprincipen i AB 04”. Inga timpriser avtalades. Vi håller nu på att sammanställa vår faktura. Det har gått åt ganska många arbetstimmar. Eftersom inga timpriser avtalades, så vet vi inte riktigt hur mycket vi får ta betalt för vår arbetstid. Vad innebär egentligen ” självkostnadsprincipen i AB 04” och hur ska man då ta betalt?
  9. Måste jag tåla tio procent ÄTA-arbete utan rätt till tidsförlängning?

    Fråga Fråga: Jag har tidigare alltid fått höra att jag som entreprenör måste tåla ÄTA-arbeten upp till tio procent av kontraktssumman och att jag alltså inte har rätt till tidsförlängning. På senare tid har jag dock hört flera personer påstå att det inte stämmer. Vad är det egentligen som gäller?
  10. Har vi rätt att ta tillbaka materialet om byggaren har gått i konkurs?

    Fråga Fråga: Under en pågående entreprenad har byggaren som vi arbetar för gått i konkurs. Har vi rätt att ta tillbaka material från arbetsstället?
Föregående sida Du är på sidan 5 av 7 Nästa sida