Hoppa till innehåll

Brister i löneprogram kan ha orsakat missar i Forarapporteringen

Arbetsgivarfrågor

23 september 2020

Det finns brister i löneprogram från etablerade löneprogramstillverkare som förekommer hos medlemsföretag i Installatörsföretagen. Filredovisningen till Fora måste kompletteras med manuell rapportering. Installatörsföretagen vill därför varna för att detta kan orsaka brister i ert uppfyllande av kollektivavtalet.

För företag som redovisar lön till Fora via fil, gäller i många fall ett krav på att komplettera filen manuellt. Löneprogrammet kan inte hantera hela den redovisning som ni ska göra, för att uppfylla era kollektivavtalade skyldigheter. Problemet gäller löneunderlaget för de så kallade särskilda tilläggen samt de kompletterande pensionspremierna som finns i alla kollektivavtalen.

Hur ser jag om vi missat redovisat löneunderlag för alla premiedelar i de kollektivavtal vi har på företaget?

Enklast är att börja med att titta på era fakturor från Fora. Debiteras ni för:

  • avtalspension SN-LO (ASL)
  • kompletterande pensionspremier
  • särskilt tillägg enligt kollektivavtal

Debiterar inte Fora er för alla tre komponenterna har något inte fungerat i er inrapportering. Fora behöver löneunderlaget redovisat separat för respektive premie/avgift. Stöder inte er fil detta behövs manuell inrapportering. Det innebär att ni måste komplettera er inrapportering till Fora retroaktivt. Löneunderlaget för särskilda tillägget ska vara detsamma som för Avtalspension SN-LO. För de kompletterande pensionspremierna kan det vara annat underlag beroende på era anställdas ålder.

Hur vet vi att alla anställda får rätt försäkringsskydd via Fora?

Det beror på om ni har redovisat rätt kollektivavtal för varje anställd. Varje arbetstagare ska särredovisas till Fora med uppgift om det kollektivavtal ni tillämpar för personen. Har ni inte redovisat något kollektivavtal för den anställde får den inte heller sin kompletterande premie.

Rapportera kompletteringar till Fora så beräknar de retroaktivt.

Upptäcker ni att det saknas underlag eller uppgifter, bör detta kompletteras snarast. Fora kommer att justera utifrån era nya uppgifter. Glöm inte möjligheten att gå in på Mina sidor hos Fora.