Hoppa till innehåll

Är Sveriges internet på väg att gå sönder?

Data/Tele

07 oktober 2020

Sveriges internet är sårbart för störningar samtidigt som det är tungt centraliserat i Stockholm. Båda dessa faktorer utgör en risk. Därför föreslår TU-stiftelsen i en ny utredning hur Sveriges internet bör stärkas för att nå optimal robusthet. Detta uppger computer Sweden i en artikel.

Sveriges internetinfrastruktur har under ett antal år byggts upp av en mängd olika intressenter med fokus på att få en så snabb och bred täckning som möjligt. Detta har givetvis medfört att dess struktur inte är optimerad utifrån ett säkerhets- och tålighetsperspektiv.

Utbyggnaden har skett i konkurrens med övriga aktörer, vilket medför att samverkan inte har varit optimal. Detta börjar nu visa sig när infrastrukturer utsätts för stora påfrestningar och tillfälliga avbrott som får mycket stora konsekvenser.

Internetinfrastruktur bör prioriteras

Fiberutbyggnaden i Sverige har inte fått den vikt som frågan borde ha fått. Samordningen har varit för dålig och säkerhetskraven – både från offentliga och privata beställare – har tyvärr ofta lyst med sin frånvaro. Den största bristen med svenskt fibernätverk är att det sällan finns en reservledning (redundans) samt att vissa centrala knytpunkter är samlokaliserade. Viket med för att ett fel kan få förödande konsekvenser. När det gäller andra infrastrukturer så som el, vatten och avlopp, finns det ofta två parallellt utbyggda system. Lägger det ena av, finns det andra som reserv.