Hoppa till innehåll

Nytt byggavtal - parterna accepterade medlarnas förslag

Arbetsgivarfrågor

26 november 2020

Byggnads varslade Byggföretagen om varsel, detta då avtalsförhandlingarna dem emellan hade strandat. Tillsatta medlarna återkom med en hemställan, ett avtalsförslag, som accepterades av båda parter. Därmed är Byggnads strejk avvärjd.

Fackförbundet Byggnads varslade arbetsgivarorganisationen Byggföretagen den 18 november 2020. Anledningen var att förhandlingarna parterna sinsemellan strandat och medlare från Medlingsinstitutet tillsattes för att försöka få parterna att närma sig varandra.

Medlarna lämnade ett avtalsförslag, i form av en så kallad hemställan, den 25 november som parterna svarade på den 26 november. Parterna accepterade medlarnas förslag och därmed är risken för strejk den 27 november, för Byggnads medlemmar, avvärjd. Parterna meddelar att det nya avtalet ryms inom ramen för industrins märke på 5,4 procent över 29 månader.

Vi på Installatörsföretagen fortsätter våra förhandlingar med Byggnads avseende Teknikinstallationsavtalet och hoppas att vi inom kort kan ha ett nytt avtal på plats.

Läs mer på Byggföretagens hemsida om överenskommelsen.