Hoppa till innehåll

5G upphandlingen avgjord – nu börjar utbyggnaden

Data/Tele

16 februari 2021

Efter att 5G aktionen tidigare stoppats, och kinesiska företag förbjudits delta, har den nu avgjorts. Efter avgörandet står det klart att tre aktörer köper utrymme i det 5G-viktiga 3,5 GHz-bandet.

Telia köpte 120 MHz, Net4Mobility samt Hi3G Access köpte 100 MHz vardera. Att operatörerna väntat länge på PTS spektrumauktion för 3,5- och 2,3 GHz banden är det ingen som förnekar. Och när de väl fick möjligheten – så blev det en snabb affär. Därmed finns nu förutsättningar för en bred 5G utbyggnad i Sverige.

Telenor och Tele 2 avslöjar att de kommer att använda Ericsson och Nokia som leverantörer. Målet är att inom tre år säga att de täcker ”minst 99 procent av befolkningen med riktig 5G”. Telia var den operatör som säkrade störst utrymme och budade hem 120 MHz i 3,5 GHz-bandet.

Utöver de tre nätföretagen budade statliga Teracom om frekvenser. Eftersom de blev utan i 3,5 GHz-bandet erbjöds de i stället att köpa hela utrymmet i 2,3 GHz-bandet vilket de godtog.

Vad är 5G?

5G är nästa generations mobilnätverk, där hastighet på allt vi använder dagens mobilnät till ska förbättras markant. Upp till 10-gigabit/sekund tros näten komma att klara men upp till 1Gbit/s är mer realistiskt för den enskilda användaren.

Förutom hastighet finns det andra stora fördelar med 5G. En av de största fördelarna kommer vara att fördröjningen, så kallad latency, minskar avsevärt. Fördröjningen är det som gör att saker du gör på din mobil kan upplevas långsamma, även om du surfar på snabbaste nätet med bästa täckningen. Det främsta målet med 5G är dock att kunna möta behovet av att ha fler saker uppkopplade samtidigt. Det är därför en förutsättning för IoT utbyggnaden.

När EU förra året presenterade sin vision för 5G sa man bland annat att näten ska klara 20 miljarder mänskliga abonnenter och över en biljon internet of things-prylar. Framför allt för mobila enheter så som bilar, bussar, maskiner med mera blir 5G uppkopplingen viktig.