Hoppa till innehåll

Aktivt arbete mot diskriminering gör arbetsgivaren attraktivare

Arbetsgivarfrågor

09 februari 2021

Arbetet mot diskriminering är viktigt och kan upplevas formellt – som att ha rätt rutiner och riktlinjer. Men därmed inte sagt att det behöver vara svårt.

Installatörsföretagen har samlat all viktig information på en plats för att göra arbetet enklare. Annica Hammar, företagsrådgivare och expert jämställdhet, gav Installatörsföretagens syn på frågan i en paneldiskussion nyligen.

- Installatörsföretagen arbetar med Respekttrappan, som inte bara tar höjd för frågor kring diskriminering, utan även delar av den psykosociala arbetsmiljön såsom trakasserier, exempelvis härskartekniker, säger Annica Hammar företagsrådgivare och expert jämställdhet.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) arrangerade nyligen webbinariet ”Bygg, förebygg och prioritera!” om hur byggbranschen kan förebygga diskriminering. Installatörsbranschen var representerade i panelen av Annica Hammar.

- Genom att träna på att identifiera när det händer, agera i stunden och förebygga över tid, kan vi undvika att individer eller grupper skadas. Vi uppmuntrar våra medlemsföretag att också använda Respekttrappan i sitt arbete som ett komplement till Diskrimineringsombudsmannens guide, fortsätter Annica Hammar.

Internt och externt arbete

Men Installatörsföretagen arbetar inte enbart internt och gentemot medlemsföretagen. En hel del görs också tillsammans med andra organisationer och motparter.

- Vi har kommit långt i arbetet med den fysiska arbetsmiljön och är duktiga på det. Nu jobbar vi aktivt med den psykosociala arbetsmiljön och Installatörsföretagen har bland annat tillsammans med Elektrikerna, Ledarna, Unionen och Sveriges Ingenjörer haft en gemensam turné på ett stort antal platser över landet. Vid de tillfällena har vi tillsammans och samtidigt träffat både skyddsombud och chefer för att diskutera de här frågorna, säger Annica Hammar.

I panelen deltog utöver Installatörsföretagen också representanter för Svenska Elektrikerförbundet, Byggnads, Byggföretagen och Byggcheferna.