Hoppa till innehåll

Tjänstemannaavtalet anpassas för ny pensionsålder

Arbetsgivarfrågor, Visa alla

09 mars 2021

I avtalsrörelsen 2020 gjordes flera anpassningar i Tjänstemannaavtalet till ny pensionsålder i lagen om anställningsskydd (LAS). En fråga blev kvarstående och den har vi nu löst. Nya regler för äldre tjänstemän gäller från och med den 1 mars 2021.

I avtalets § 1 beskrivs vilka som omfattas av Tjänstemannaavtalet. Här har en förändring nu skett. Förändringen berör anställda i pensionsåldern och vilka villkor som ska gälla för dem.

Tidigare gällde inte avtalet för anställda tjänstemän över 67 år eller tjänsteman som nyanställdes efter 65 år. Från den 1 mars 2021 gäller istället avtalet även för dessa tjänstemän, men arbetsgivaren och tjänstemannen i fråga kan komma överens om andra villkor än de som finns i avtalet. Man kan även komma överens om att avtalet i sin helhet inte ska gälla.

Notera dock följande. Överenskommelser mellan arbetsgivare och tjänsteman som ingåtts mellan 1 mars 2013 – 1 mars 2021, utifrån att Tjänstemannaavtalet inte gällde, är fortsatt giltiga. Detta under förutsättning att tjänstemannen i fråga vid överenskommelsen hade fyllt 67 år eller anställdes efter att denne fyllt 65 år.