Hoppa till innehåll

”Digitalisering är en förutsättning för att minska klimatavtrycket”

Lönsamhet & företagande

21 maj 2021

Varför ska vi beställa digitalt? Hur ska fler våga beställa samhällbyggnation digitalt? Det var några av de frågeställningar som branschens inbjudna talare diskuterade under veckans Nordic ConTech Talks. Sveriges Allmännytta och Trafikverket delade även med sig av konkreta exempel kring att beställa digitalt samt vikten av digitala lösningar.

Spela video

19 maj arrangerades Nordic ConTech Talks av Svensk Byggtjänst, Smart Built Environment, Byggföretagen, Installatörsföretagen och InfraSweden2030. Denna gång handlade det om hur fler ska våga beställa samhällbyggnation digitalt och varför det är viktigt att driva utvecklingen framåt. Här ovan kan du lyssna till webbinariet i sin helhet.

– Digitaliseringen är förutsättning för att vi ska lyckas med de globala hållbarhetsmål som vi har satt upp, förklarade Camilla Byström, programchef för Infra Sweden2030.

Utvecklingsprocessen är ingen quick-fix

De allmännyttiga bostadsbolagen och Trafikverket är stora beställare och viktiga aktörer i arbetet för en digitaliserad byggsektor. Jan Thorén, teknik- och miljöchef för tvärförbindelse Södertörn på Trafikverket förklarade hur de tänker och poängterade att man måste arbeta successivt:

– Vi jobbar i alla våra projekt i syfte att flytta fram positionerna. Det räcker inte med att en springer före i den digitala utvecklingen medan de andra blir kvar, utan det handlar om samverkan och att tillsammans flytta hela verksamheten successivt. Det finns ingen quick-fix utan det måste ske gradvis, sade Jan Thorén.

Data = uppnådda klimatmål

Tillgången till digitalisering och data möjliggör att vi kan lösa problem innan de börjar orsaka verklig skada. Troels Blicher Danielsen, administrativ direktör för danska Tekniq Arbejdsgiverne, förklarade hur han ser på hur data och hur det kan hjälpa oss att skapa nya strukturer och affärsmodeller.

– Med hjälp av data kan vi samla in viktig information om byggnader som sedan kan användas för att öka energieffektiviteten, uppmärksamma fel i tidiga skeden och möjliggör även innovationsarbetet. Data kan också hjälpa individen att förbättra sin egen energianvändning, berättade Troels Blicher Danielsen.

Johanna Enberg, strateg med inriktning innovation på Upphandlingsmyndigheten, höll med om de fördelar data kan ge oss.

– De digitala arbetssätten kan bli en förutsättning för cirkulära affärsmodeller och något vi måste arbeta mer med för att vi ska klara klimatutmaningarna. Om informationen är digital blir den också spårbar och gör att du kan få reda på en byggnads material samt hur du kan återvinna och återbruka materialet, förklarar Johanna Enberg.