24 juni 2021
Alla projekt börjar med planering. Men hur kan digitala arbetssätt förbättra planeringen i byggsektorn för att uppnå bättre resultat på kortare tid och till ett billigare pris? Under Nordic ConTech Talks nionde webbinar visades lyckade exempel från branschen upp, men det diskuterades också vilka hinder som kvarstår för att det digitala arbetssättet ska bli legio.
Nordic ConTech Talks bjöd på ett späckat program, när frågan om hur digitala arbetssätt kan underlätta byggprocessen togs upp till diskussion den 22 juni.
Representant från Installatörsföretagen var Hans Nyblom, affärsutvecklare, som är positiv till nya digitala arbetssätt:
– Äntligen! Det är hög tid att släppa ritningar och fyrkanterier och till fullo omfamna digitaliseringen. Idag har vi fått se prov på en massa lyckade exempel så mitt medskick till företag som ännu inte anammat det digitala arbetssättet är att sluta vänta och släppa handbromsen!
I Växjö utvecklar nu kommunen tillsammans med invånarna, näringslivet och akademin den nya stadsdelen Bäckaslöv. Det vinnande konceptet Crossways Växjö är tänkt att bli ett nav för utveckling och innovation, där de tre drivande aktörerna Skanska, Södra och Combitech tillsammans formar ett partnerskap. I fokus står en klimatneutral och innovationsfrämjande mötesplats, där nya samarbeten och tillvägagångssätt ska lösa gemensamma utmaningar på resurseffektiva sätt. Senadin Alisic, Region Manager på Combitech AB, berättade om projektet:
– Det handlar om att kasta om planeringen och ställa sig frågan ”Hur ska vi hitta smarta lösningar för att kunna matcha klimatmålen?” I stället för att skapa en produkt, skapar vi en lösning, och det kräver ändrade affärsmodeller.
Att gå från ritningar till byggbara modeller är ett tillvägagångssätt som visat sig både korta byggtiden och minska budgeten. Johannes Ris, VDC-ansvarig på Byggstyrning, jämförde det nyligen färdiga laboratoriet Celsius i Uppsala Science Park med ett tidigare liknande projekt som utfördes 2016, där i stället traditionella ritningar användes.
– I Celsiusprojektet skippade vi ritningarna helt och användes oss i stället av byggbara modeller. Det ledde till att vi både blev färdiga i förtid och till en lägre kostnad än satt budget.
När vi samverkar i ett tidigt skede är frågan vem som äger den nya kunskap som uppstår. Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv, fanns med i studion för att reda ut vad som gäller.
– Många tror att företag automatiskt äger upphovsrätten till de anställdas innovationer, men så är det inte! Därför är det så viktigt att tidigt diskutera avtalskonstruktionerna, underströk Christina Wainikka.
Välkommen att logga in för att ta del av innehåll som antingen ingår i ditt medlemskap eller som användare av våra tjänster.
Logga inDu som är medlem, kund eller vill bli kund hos Installatörsföretagen skapar enkelt din egen inloggning.
Skapa användarkonto