Sättet vi bygger på idag kan få konsekvenser för vår planet längre fram. Hur ser förändringstakten inom samhällsbyggnadsbranschen ut idag och när kommer digitaliseringen på allvar förändra branschen? Det var några av de frågeställningar som diskuterades vid Nordic ConTech Talks senaste webbinar.
Höstens första Nordic ConTech Talks genomfördes den 20 september. Siktet var inställt på framtidens byggande och om samhällsbyggnadssektorn kommer att genomgå disruption. Disruption brukar inom digitalisering beskrivas som en kraftfull förändring och avbrott som tvingar fram nya arbets- och förhållningssätt.
När vi pratar om digitalisering dyker ofta AI, artificiell intelligens, upp och så även i detta sammanhang. Samtliga av världens mest värdefulla företag har AI i sin kärnverksamhet berättade Petra Dalunde, Ecosystems and Node Manager AI Sweden. I framtiden kommer AI att finnas i 70 procent av alla verksamhetsområden. Hon förklarade även hur AI har hjälpt till att utveckla och förändra ett flertal branscher. Men hur ser det ut inom samhällsbyggnadssektorn?
– Det händer redan mycket kring AI inom arkitektur, planering, logistik, betong, säkerhet och klimatet, vilket är det kanske absolut viktigaste att fokusera kring. Samhällets tryck på hållbara och klimatsmarta byggarbetsplatser kommer att öka med tiden och där kan AI-lösningar vara ett stort hjälpmedel. Mitt råd för framtiden är att påbörja er AI-resa så snart ni kan, lär er mer om de möjligheter som AI kan erbjuda samt gör det tillsammans med andra, konstaterade Petra.
Simon Fogbring, Head of Business Development Infobric Group, höll med om potentialen med AI men menade också att det finns en utmaning eftersom det är ett relativt nytt område för byggbranschen generellt. Simon poängterade datahanteringen som en de viktigaste utmaningarna inom byggbranschen.
– Synen på data inom byggbranschen är att vi måste bevara den inom verksamheten innan vi vet vad vi ska göra med den. Jag tycker att vi borde tona ner risken med data och sätta oss ner och diskutera vad vi skulle kunna göra med den tillsammans i stället och bygga modeller baserat på det, förklarade Simon.
Är drönare, robotar och 3D-printing framtidens hjälpmedel på byggarbetsplatsen? Det menade Isabelle Nyroth, Head of Drones på Globhe, Helena Eriksson, Cognibotics AB och Center för byggrobotik vid Lunds Tekniska Högskola och Tobias von Haslingen, ConcretePrint, som bjöd på fler spännande lösningar inom ny teknik.
– Att använda sig av drönare blir både tids- och kostnadseffektivt men ökar även säkerheten. Drönare kan samla in information från platser dit människor inte kan ta sig, vilket kan reducera arbetsplatsolyckor. Varje byggarbetsplats borde ha en drönare eftersom det även är ett hjälpmedel vid alla tre steg i ett bygge - planering, byggfasen samt den slutgiltiga fasen, menade Isabelle.
Helena Eriksson, som jobbar med byggrobotik, förtydligade att tanken inte är att robotar ska ersätta människan utan vara ett hjälpmedel.
Något som kan automatisera och robotisera sättet vi bygger på är 3D-printing, en teknik som möjliggör 3D utskrifter av hus och byggnader som gör bygget enklare, snabbare och billigare.
– Idag tar det för lång tid att bygga. Om man kan gå direkt från en CAD-ritning via en robot till en färdig produkt, då kan man förändra sättet hur vi jobbar inom byggbranschen. Vi kan förbereda installationer och prefabricera modeller vilket effektiviserar vårt arbete, förklarade Tobias.
Vill du se hela webbinariet? Då kan du klicka här.
Välkommen att logga in för att ta del av innehåll som antingen ingår i ditt medlemskap eller som användare av våra tjänster.
Logga inDu som är medlem, kund eller vill bli kund hos Installatörsföretagen skapar enkelt din egen inloggning.
Skapa användarkonto