Hoppa till innehåll

Ny statistik över arbetsskador

08 oktober 2021

Varje år publicerar Luleå Tekniska Universitet statistik över olyckor och arbetssjukdomar i byggsektorn, uppdelat på dess olika discipliner. Nu har 2020 års statistik kommit. Statistiken är ett väldigt bra hjälpmedel för att vi ska se var vi har våra risker och vi kan också jämföra oss med andra discipliner inom sektorn.

Det har inte skett några större förändringar i olycksfallsstatistiken 2020 jämfört med de tidigare tio åren, det ser ut som att vi hamnat på en stabil platå. I byggsektorn som helhet har vi cirka tio arbetsolyckor per 1 000 anställda och år vilket är marginellt fler än tillverkningsindustrin. Snittet på alla yrken i Sverige är 6,5 arbetsolyckor per 1 000 anställda.

Elinstallation strax under snittet

Inom installationsbranschen ligger elinstallation strax under snittet med 8,6 arbetsolyckor per 1 000 anställda och år, motsvarande siffra för vvs är 11,2.

Typen av olyckor är likartade inom elinstallation och vvs, majoriteten av olyckorna beror på överbelastning av rörelseapparaten och snubbling eller fall från höjd. Man skadar oftast hand eller arm och ungefär hälften av olyckorna leder till frånvaro.