Hoppa till innehåll

Valmöte, och besök av politiker, vad svarar du?

Arbetsgivarfrågor

29 augusti 2022

Snart är det val. Då kommer frågor om vilka rättigheter fackliga företrädare har att agera politiskt på arbetsplatsen. Vi berättar mer om vad du behöver tänka på.

Får du en begäran om politisk verksamhet, ska du som arbetsgivare göra en egen bedömning utifrån förutsättningarna på ditt företaget. Installatörsföretagens rekommendation är att politisk verksamhet i vart fall inte bör förekomma på arbetsplatsen under arbetstid. Politisk verksamhet inom företaget kan inkräkta på arbetstiden och företagets effektivitet, och bör därför inte äga rum under arbetstid.

För besök av politiker krävs godkännande av företagsledningen. Politiska tal bör endast tillåtas om de inte hålls på arbetstid, och förutsatt att endast de som vill behöver lyssna till talet. Det är, till exempel, olämpligt att tillåta politiska tal i företagets matsal under lunchtid.

Partipolitisk verksamhet som utgår från fackliga organisationer bör bedömas på samma sätt som annan politisk verksamhet. Samma regler bör gälla för all politisk aktivitet, oavsett inriktning. Politiska trycksaker, affischer och liknande material bör inte delas ut eller anslås inom företaget.

Många gånger kan skäl av rättslig karaktär komma att anföras till stöd för att politisk verksamhet ska få ske på arbetsplatsen. Därför avlivar vi ett antal myter här:

  • Förtroendemannalagen är inte tillämplig på politisk verksamhet. Någon laglig rätt för de anställda eller deras representanter att verka politiskt på arbetsplatsen finns inte.
  • Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen är inte tillämpliga i förhållandet mellan arbetsgivare och anställda i den privata sektorn och ger inte de anställda eller deras representanter rätt att, till exempel, hålla politiska tal eller ordna politiska möten på arbetsplatsen.
  • Inte heller Utvecklingsavtalet ger anställda rätt att hålla politiska möten. §10 i UVA ger fackförbundet möjlighet till möte om förhållanden som rör arbetsplatsen, med medlemmarna och gäller följaktligen inte politisk verksamhet.

I normalfallet hanterar du en anställds önskemål om tjänstledigt enligt de vanliga bestämmelserna i aktuellt kollektivavtal, alternativt lag. Men just i samband med val finns det särskild reglering av rätten till tjänstledighet (ledighet utan lön) för en anställd i:

Har du ytterligare funderingar kring detta så tveka inte att kontakta din Företagsrådgivare eller avdelningen för Arbetsmarknad på Installatörsföretagen.