Hoppa till innehåll

Arbetsmiljöverket inspekterar mindre företag

Arbetsmiljö

22 september 2023

Den 2 oktober inleder Arbetsmiljöverket inspektioner i mindre företag. Syftet är att få arbetsgivarna att följa arbetsmiljöreglerna och arbeta systematisk med sin arbetsmiljö. Totalt kommer det handla om över 1000 inspektioner och tillsynsinsatser kommer att hålla på till mars 2024.

Arbetsmiljöverket kommer att inspektera företag med 1-49 anställda och som är relativ nystartade. Det grundläggande syftet är att kontrollera att arbetsgivare följer arbetsmiljöreglerna och att inspirera företagen till att påbörja ett systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM).

Om Arbetsmiljöverket hittar brister vid inspektionerna så kommer de skicka ut ett tillsynsmeddelande om och företagen har sedan en tid på sig att komma till rätta med bristerna och därigenom lämna svar till vilka åtgärder som vidtagits. Vanliga brister i arbetsmiljöarbetet är att de eventuellt saknas kunskaper, rutiner, riskbedömningar och instruktioner. Vanligtvis skickar Arbetsmiljöverket ut en förhandsanmälan inför besöker ett par veckan innan som en möjlighet för företaget och dess ansvarig att sätta sig ner och ta reda på vad som ingår i ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

En riskbedömning med tillhörande instruktioner ska alltid vara skriftig, det gäller oavsett storlek på företaget. Däremot gäller för mindre företag med färre än 10 anställda att de inte behöver upprätta dokumentation när det gäller uppgiftsfördelning, policys och rutiner i det systematiska arbetsmiljöarbetet. På vår hemsida IN.se hittar du mer information kring Arbetsmiljö och säkerhet. Här hittar du checklistor och information som behövs i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Om du behöver rådgivning

För rådgivning och hjälp inför och efter inspektioner kontakta företagsrådgivare i din region.

Om småföretag

  • Små företag omfattar enligt SCB:s företagsregister 1–49 anställda.
  • Det finns nästan 300 000 små företag i Sverige.
  • De utgör merparten (cirka 97 procent) av företagen i det privata näringslivet.
  • Små företag har tillsammans över 1,4 miljoner anställda, vilket motsvarar nästan en tredjedel av alla som förvärvsarbetar.

Källa: SCB – Företagsregistret. Antal företag per den 30 november 2022, SCB sammanställt av Ekonomifakta.