Hoppa till innehåll

Visselblåsning: Då måste du införa intern rapporteringskanal!

Arbetsgivarfrågor

08 september 2023

I slutet av 2021 fick vi en ny visselblåsarlag i Sverige. Senast den 17 december 2023 ska du med mellan 50 och 249 anställda inrätta interna rapporteringskanaler för visselblåsning.

I slutet av 2021 fick vi en ny visselblåsarlag i Sverige som innebär en rad skyldigheter för dig som arbetsgivare. Vad som krävs av dig som arbetsgivare enligt lagen beror på hur många anställda du har.

Vilka arbetsgivare omfattas av kravet?

Alla arbetsgivare med fler än 50 anställda är enligt den nya lagen skyldig att inrätta en intern rapporteringskanal, vilket är ett system för visselblåsning på en arbetsplats. Arbetsgivare som har mellan 50 och 249 anställda ska inrätta interna rapporteringskanaler senast den 17 december 2023. Kom ihåg att du måste förhandla med din fackliga motpart innan du beslutar om att inrätta en intern rapporteringskanal.

Arbetsgivare med färre än 50 anställda är inte skyldig att inrätta en intern rapporteringskanal. Ett sådant företag behöver däremot fortfarande känna till det skydd som en visselblåsare har enligt lagen och i det enskilda fallet agera i enlighet med det skyddet.

Konsekvensbedömning gällande personuppgiftshantering

För personuppgifterna som behandlas i den interna rapporteringskanalen måste en konsekvensbedömning göras. Här finns mer information om hur en konsekvensbedömning görs: Så här gör man en konsekvensbedömning

Vad erbjuder vi på Installatörsföretagen för hjälp?

Det finns många olika lösningar för digitala inrapporteringskanaler. Som medlem kan du ta del av ett förmånligt erbjudande från C2 Management genom IN Rabatt, läs mer här

Funktionen för visselblåsning kan användas utan extra kostnad i System C2 som ingår i tjänsterna IN Ledningssystem Plus och IN Q Certifiering.

Mer om visselblåsarlagen

Du kan läsa mer om visselblåsarlagen och vilka krav du som arbetsgivare måste uppfylla här.

Visselblåsarlagen i sin helhet hittar du här