Hoppa till innehåll

Cirkulära materialflöden ger en hållbar installationsbransch

Hållbarhet

09 oktober 2023

Installationsbranschen behöver öka de cirkulära materialflödena för att skapa hållbara byggnader och installationer. Ett ökat återbruk i branschen kräver nya standarder och samarbeten med andra aktörer inom byggsektorn.

Rapporten ”Hur skapar vi förutsättningar för återbruk av installationer” identifierar de utmaningar som kan hämma återbruk för installatörer i byggsektorn. Rapporten innehåller en handlingsplan med konkreta förslag på åtgärder och aktiviteter som möjliggör en mer cirkulär materialhantering för installationsbranschen.

Samarbeten och kunskapsdelning längs hela värdekedjan är viktiga faktorer för att komma framåt. Det kräver också nya standarder för utveckling av cirkularitet som bidrar till att minska avfallsmängder och klimatpåverkan från branschen.

Cirkulära materialflöden bidrar till att skapa hållbara byggnader och installationer på lång sikt. Det minskar klimatpåverkan, avfallsmängder och uttag av naturresurser. Byggsektorn står idag för en femtedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser och hälften av den globala materialutvinningen. År 2020 släppte byggsektorn i Sverige ut 14,2 miljoner ton avfall, vilket motsvarade 40 procent av allt avfall det året.

Aktiviteter som enskilda aktörer själva kan utföra:

  • Installatörer: Samarbeta med andra aktörer för att uppnå cirkulära materialflöden och återbruk i installationsbranschen.
  • Beställare: Ställa krav på återbruk och initiera pilotprojekt.
  • Materialleverantörer: Skapa återbruksutbud och tillhandahåll miljö- och klimatdata för produkter.
  • Arkitekter och tekniska konsulter: Utveckla och erbjuda tjänster som stöttar återbruk.
  • Branschorganisationer: Erbjuda utbildning, verka för lagkrav som möjliggör återbruk och samla branschen för erfarenhetsutbyte.

Handlingsplanen i rapporten kan bidra till att vända hinder till möjligheter. Utöver de åtgärder och insatser som handlingsplanen tar upp behöver branschen fortsätta sitt utvecklingsarbete avseende återbruk. Branschen behöver också standardisering av märkningssystem för återbrukade produkter och dokumentation av produkters lämplighet för återbruk.

Rapporten: Hur skapar vi förutsättningar för återbruk av installationer

Artikel om rapporten: Cirkulära tjänster för att främja återbruksmarknaden i installationsbranschen

Webbinarium

Den 7de december bjuder vi tillsammans med CCBuild in till ett webbinarium där vi bjuder på inspiration och kunskap om återbruk och cirkulär materialhantering av installationer.

> Läs mer och anmäl dig här

Resurseffektiva installationsprodukter

Vi på Installatörsföretagen har valt att ansluta oss till CCBuild med målet att vi – tillsammans med våra medlemsföretag – ska minska mängden användbart material som slängs. Genom att ta tillvara på befintliga resurser minskar vi både miljöpåverkan och kostnader. Vårt samarbete med CCBuild ger dig som medlem tillgång till såväl verktyg och tjänster som utbildning och stöd kopplat till cirkulärt byggande.

Utbildning och stöd

  • Rabatterade priser på utbildningar via CCBuild
  • Medverka i arbetsgrupper kopplade till CCBuild

Relaterat