Hoppa till innehåll

Ekonomiskt stöd för arbetsmiljöutbildning förlängs

Arbetsmiljö

15 november 2023

Det treåriga ekonomiska stödet för arbetsmiljö­utbildning som AFA beviljat arbetsgivare under ett treårigt projekt har nu förlängts efter års skiftet, dock i max sex månader till. När projekttiden nu närmar sig sitt slut visar det sig att det finns pengar kvar. AFA har ursprungligen efter parternas beslut avsatt 75 miljoner kronor för dessa utbildningar.

Nu har parterna Svenskt Näringsliv, LO och PTK kommit överens om att förlänga möjligheten att söka delfinansiering av utbildning i arbetsmiljö så länge medlen räcker, men längst till 30 juni 2024.

När era chefer och arbetsmiljö- eller skyddsombud går en arbetsmiljöutbildning tillsammans får de gemensamma kunskaper som stärker ert arbetsmiljöarbete. Nu kan ni söka ekonomiskt stöd för utbildning.

Stöd för arbetsmiljöutbildning riktar sig till er som vill skapa en gemensam kunskapsbas på arbetsplatsen för ert förebyggande arbetsmiljöarbete. Stödet är avsett för att chefer och arbetsmiljö- eller skydd­ombud ska utbilda sig tillsammans och gäller både arbetare och tjänstemän i privat sektor.
En gemensam utbildning gynnar samverkan och ger bättre dialog i arbetsmiljö­arbetet på er arbetsplats. Stödet är en delfinansiering av utbildningskostnaden.

Från 1 januari 2024 och max 6 månader kommer nya villkor för ersättning då projektet förlängs, så länge de kvarvarande avsatta medlen räcker.
Detaljer inte klara än men fram till årsskiftet gäller de tidigare reglerna.
Efter årsskiftet gäller de nya. Ansökan före behandlas på ett sätt, ansökan efter på annat sätt.

Troligen kommer det efter årsskiftet vara möjligt att få en mycket större del av utbildningsavgiften finansierad, för just gemensam utbildning chefer och SO. Håll ögonen öppna för information hos AFA!

INSU är godkänd utbildningsanordnare och Rita Fager är kontakten på INSU. Rita Fager har tfn 010-188 35 36 samt mejl rita.fager@insu.se.

Så nu är det bara att göra er interna planering och avstämning med INSU för att ansöka den 2/1 -24.

Du hittar mer information om detta i AFA:s pressmeddelande.

Ansökan

Ansök på AFA:s hemsida