Hoppa till innehåll

Månadsvis hantering av Avtalspension SAF-LO(ASL) - Hantering av lön hänförlig till annan månad

Arbetsgivarfrågor

13 februari 2024

Sedan 2024 sker månadsvis hantering av Avtalspension SAF-LO (ASL) hos Fora. Månadshanteringen inleddes från och med 2024-01-01.

Månadsrapporteringen innebär att du som arbetsgivare rapporterar utbetald kontant bruttolön till Fora varje månad. Fora beräknar i sin tur pensionspremier och fakturerar dig som arbetsgivare månadsvis. Detta innebär i sin tur att pensionspremier även kommer att överföras till arbetstagarnas valda pensionsförsäkringar månadsvis.

Närmare anvisningar för hur företagets lönerapportering ska ske praktiskt finns hos Fora. Fora har i uppdrag av Svenskt Näringsliv och LO att administrera Avtalspension SAF-LO(ASL) åt er arbetsgivare som tecknat försäkringsavtal med Fora.

Här vill Installatörsföretagen beskriva vad Svenskt Näringsliv och LO just enats om för förtydliganden avseende tolkning och tillämpning av Överenskommelsen om månadshantering. Nedan finns beskrivning om:

  • Huvudregel
  • Undantag lön hänförlig annan månad
  • Undantag semesterersättning
  • Övergångsregel lön intjänat före men utbetald efter årsskiftet

Pensionspremien beräknas månadsvis är huvudregeln

Huvudregeln är att den kontant utbetalda lönen varje månad (som också kallas den pensionsmedförande lönen) ligger till grund för Foras premieberäkningen samma månad som lönen utbetalas.

Brytpunkten för Pensionspremien är 7,5 inkomstbasbelopp delat med 12, med en premieavsättning om 4,5 % på löner upp till brytpunkten och om 30 % över brytpunkten.

Undantag för vissa lönearter som tjänas in under flera månader

Undantag från huvudregeln ovan görs för ”lönedelar som är hänförlig till annan månad än utbetalningsmånaden”. Svenskt Näringsliv och LO är överens om att dessa i stället ska ligga till grund för premieberäkningen för de månader som de ” lönedelarna är hänförliga till” dvs som de tjänats in under.

Följande lönedelar har SN och LO enats om är ”hänförlig till” annan månad än utbetalningsmånaden:

  • Rörliga lönedelar som bygger på arbetstagarens prestation, exempelvis prestationslön, ackordslön, resultatlön och liknande samt
  • Bonus, tantiem, gratifikationer och liknande, oavsett om ersättningen är kopplad till den anställdes arbetsinsats eller inte

Sådana lönedelar ska fördelas på de månader ”som de är hänförliga till”, i enlighet med hur det faktiska intjänandet har sett ut. En större utbetalning för ett arbete utfört under flera månader ska alltså rapporteras in retroaktivt - fördelat på de månader då arbetstagaren utförde arbetet och då utifrån arbetsinsats.

Undantag för Semesterersättning till den som slutar

Undantag från huvudregeln medges också för Semesterersättning. Semesterersättning är kontant utbetalning av tidigare semesterårs sparade semesterdagar vid anställnings upphörande. När det gäller Semesterersättning ska fördelningen ske schablonmässigt med lika delar under de 12 månader som föregår den anställdes sista anställningsdag.

Övergångsregler för lönedelar intjänade 2023 eller tidigare men utbetalda 2024 eller senare

Svenskt Näringsliv och LO är ense om att: för lönedelar som utbetalas efter 2023.12.31 - men som är ”hänförliga till månader innan” övergången till månatlig hantering - ska den tidigare årliga hanteringen tillämpas för beräkning av pensionspremierna.

Detta rör sig alltså om rörliga lönedelar som exemplifieras ovan och betyder att du som arbetsgivare ska hantera lönedelar intjänade 2023 eller tidigare men utbetalda 2024 eller senare. Det vill säga lön som du betalar ut efter 2023.12.31 men som är” hänförlig till” (intjänad) före 2024.01.01 enligt de tidigare reglerna på årsbasis.

Sådan lön ska rapporteras som en rättelse av det aktuella årets (2023 eller t o m 2022) slutliga lönerapportering i Foras system. Eftersom sådan lönerapportering hanteras som en rättelse av tidigare år av Fora, kommer Foras system att debitera er räntekostnader. Det är inte meningen. Fora ska därför återbetala dessa räntekostnader till er arbetsgivare vid ett senare tillfälle.

Om du saknar ändamålsenligt IT-stöd och inte vill tillämpa övergångsreglerna kan du som arbetsgivare rapportera dessa lönedelar i enlighet med huvudregeln i stället, d.v.s. all lön som hänförlig till utbetalningsmånaden. Då belastar alla lönedelar utbetalningsmånaden. I valet av tillvägagångsätt är det klokt att beakta konsekvensen för premieavsättningen. Brytpunkten för Pensionspremien är 7,5 inkomstbasbelopp delat med 12, med en premieavsättning om 4,5 % på löner upp till brytpunkten och om 30 % över brytpunkten.