Hoppa till innehåll

IN Talks: Så skapar vi ett grönt och konkurrenskraftigt EU

17 maj 2024

Mitt i valrörelsen till Europaparlamentet bjöd Installatörsföretagen in till ett IN Talks där vi diskuterade EU-frågor med experter, parlamentariker och kandidater i vårens val. I samtalet diskuterades allt från energiomställningen till hur vi skapar ett grönt och konkurrenskraftigt näringsliv.

Arba Kokalari som är europaparlamentariker för Moderaterna var en av politikerna som deltog. Arba inledde med att blicka tillbaka på den gångna mandatperioden och kände stolthet över vad man åstadkommit inom klimatområdet.

– Vi har kommit överens om tuffa klimatmål för alla länder och en färdplan för hur det ska genomföras. Här tror jag att svenska företag kommer ha en konkurrensfördel för att de ligger i framkant, säger Arba Kokalari.
Samtidigt lyfte hon en oro över att andra länder kan vara på väg att springa om.

– Vi har bland de högsta arbetslöshetssiffrorna i EU, vi har lägre tillväxt än många, Kina och USA springer om, om vi ska klara av den här omställningen behöver vi mer tillväxt. Det är så vi betalar för omställningen och det är den stora frågan framöver, fortsätter Arba.

Svante Linusson, som är kandidat för Centerpartiet i EU-valet, lyfte sedan behovet av arbetskraftinvandring för att klara klimat- och energiomställningen och menade att näringslivet borde få bestämma var behoven av arbetskraftinvandringen finns.

– Elinstallatörer är till exempel en grupp som vi behöver fler av. Centerpartiet vill underlätta för de som redan har kommit till EU att kunna flytta till ett annat land. Säg att du kommer från ett land utanför EU till Danmark och jobbar där. Sedan vill du byta till ett jobb i Malmö, då måste man idag börja om processen, säger Svante Linusson.

Vikten av att alla svenska parlamentariker hjälps åt för att lyfta svenska intressen var något som Socialdemokraternas kandidat Sarkis Khatchadourian nämnde som avgörande i nästa mandatperiod. Han vill även se åtgärder för att göra Sverige till ett attraktivt land att investera i, för att på så sätt behålla jobben.

– Vilka verktyg och stimulanser gör att vi får bolag att investera i vårt fina land? Vi ser allt som sker i norra Sverige och det sker på många andra ställen. Då är det politikernas ansvar att finnas där, lyssna på industrin och deras behov för att sedan investera oss igenom den gröna omställningen. Det gör vi både för klimatet och för våra framtida jobb, säger Sarkis Khatchadourian.

I samtalet deltog även Installatörsföretagens vd Ola Månsson och näringspolitiske chef Andreas Åström samt Asees Ahuja som är senior expert EU Policy, Svenskt Näringsliv. Moderator för samtalet var Caroline Szyber.

Se IN Talks-avsnittet här