Hoppa till innehåll

Nya regler för brandlarm på gång

Säkerhet/Larm

12 juni 2024

Uppdaterade regler för brand- och utrymningslarm förväntas 2025. Just nu pågår arbetet med att ta fram de nya reglerna och här uppmuntras Installatörsföretagens medlemmar att inkomma med synpunkter.

Sverige förbereder sig för en omfattande uppdatering av brandlarmsreglerna. Den nuvarande standarden, SBF 110:8, som introducerades 2017, kommer att ersättas av den nya SBF 110:9 under 2025. Samtidigt kommer även SBF 502, som reglerar utrymningslarm med talat meddelande, att revideras.

Arbetet med att modernisera dessa regler är i full gång. Målet är att anpassa dem efter de senaste BBR-reglerna och de uppdaterade europeiska standarderna i EN54-serien. Dessutom ses strukturen över för att göra reglerna mer användarvänliga och lättare att följa.

Installatörsföretagen deltar aktivt i arbetsgruppen för att ta fram de nya reglerna. Medlemmar uppmanas att komma med synpunkter, så att dessa kan beaktas i den pågående processen.

För att säkerställa tydlighet och minska oklarheter, kommer en mängd frågor och svar som uppkommit under årens lopp att integreras eller förtydligas i de nya utgåvorna. De uppdaterade reglerna förväntas träda i kraft under 2025.

För mer information om de nuvarande reglerna, besök www.Införlag.se.