Hoppa till innehåll

Ökning av antalet elolyckor – så minskar du risken

Elsäkerhet, Visa alla

02 juni 2024

Nya siffror från Elsäkerhetsverket visar att antalet anmälda elolyckor ökat med cirka 21 procent under 2023. Orsaken är ofta slarv, stress och tidspress. Men det finns både tydliga riktlinjer och allmänna tips på hur man kan öka elsäkerheten på arbetsplatsen

Under 2023 drabbades 912 personer av skador på grund av elolyckor, det visar anmälningar som Elsäkerhetsverket får in. Definitionen av en elolycka är när en person fått elektrisk ström, direkt eller indirekt via strömgenomgång eller ljusbåge. Med skada avser lidande, obehag, kroppslig eller psykisk skada sjukdom eller dödsfall.

Vem drabbas?

Rapporten visar att det är i huvudsak män som drabbas av elolyckor och att merparten av olyckorna sker inom bygg och installation, där också de störta riskerna finns. Allra störst risk att drabbas av en elolycka finns i åldrarna 21 - 30 år vilket utgör 37 procent av elolyckorna. Elolyckor är dubbelt så vanliga bland elyrkespersoner under 30 år i jämförelse med de över 40 år. Elsäkerhetsverket ser fortfarande att orsaker till elolyckor beror på slarv, stress och tidspress.

Så minskar du riskerna för elolyckor

Genom att arbeta systematiskt och förebyggande kan en stor del av dagens elolyckor undvikas. Här är några användbara tips och metoder.

  • Följ rutiner och gör inga avsteg för att du är stressad eller känner tidspress. Avsteg blir lätt det nya arbetssättet och då är man illa ute.
  • Använd alltid en spänningsprovare, det är er livförsäkring.
  • Se till att alla montörer är införstådda i egenkontrollprogrammet och använder det på rätt sätt. Det kommer bidra till att olyckor minskas.
  • Använd vår branschanvisning EvA – Elsäkerhet vid arbete. Genom en bok, dokumentmallar och utbildning beskrivs hur en yrkesverksam person ska arbeta säkert vid och i anslutning till elanläggningar.
  • Skapa större jämställdhet. Studier visar att jämställda arbetsplatser är säkrare än arbetsplatser med lägre andel kvinnliga medarbetare. Ökad jämställdhet i en arbetsgrupp skapar både en positiv förändring av arbetskulturen och synen på risktagande.
  • Fortsätt att anmäla och rapportera olyckor och allvarliga tillbud. Det finns flera positiva saker i det och påverkar inte minst den gemensamma kulturen.

Vill du ha hjälp att se över ditt arbetsmiljöarbete? Hör av dig till:
Rickard Lindberg, arbetsmiljöexpert på Installatörsföretagen