Hoppa till innehåll

Utfasningen av 2G och 3G-näten – risk för avbrott i viktiga tjänster

Data/Tele

12 juni 2024

Svenska mobiloperatörer har inlett avvecklingen av 2G- och 3G-näten för att ge plats åt den moderna 5G-tekniken. Målet är att slutföra denna process senast 2026, men det finns betydande risker för att flera viktiga larmöverföringar inte hinner uppdateras i tid.

Utfasningen av de gamla 2G- och 3G-näten till förmån för den nya 5G-tekniken är nödvändigt för att förbättra landets kommunikationskvalitet och kapacitet, samt för att frigöra det frekvensutrymme som krävs för att rulla ut 5G i större skala. Planen är att denna övergång ska vara slutförd senast 2026.

Utfasningen innebär att många äldre enheter, såsom mobiltelefoner och surfplattor som endast stöder 2G- och 3G-nät, kommer att sluta fungera. Detta påverkar även en rad uppkopplade enheter som används för säkerhets- och övervakningssyften, inklusive trygghetslarm och olika typer av sensorer.

Särskilt utsatta är system som används sällan och därför lätt kan förbises, såsom hisslarm och driftslarm. Om dessa enheter inte identifieras och uppgraderas i tid, kan det leda till allvarliga konsekvenser när systemen slutar fungera. Risken är stor att vissa 2G- och 3G-enheter fortfarande inte har uppmärksammats och uppdaterats när avvecklingen väl genomförs.

För att minska dessa risker har Telia nyligen beslutat att skjuta upp nedstängningen av 2G-nätet till 2027. Detta ger användarna mer tid att fasa ut och ersätta den gamla tekniken, vilket är avgörande för att undvika avbrott i viktiga tjänster.

Läs tidigare nyheter om detta här.