Hoppa till innehåll

Problem med osund konkurrens från offentliga bolag

Opinion

26 augusti 2024

Installatörsföretagen och Svenskt Näringsliv arrangerade i förra veckan ett rundabordssamtal med det kommunala energibolaget Jönköping energi och kommunledningen för Jönköpings kommun. Samtalet handlade om hur Jönköping energi kan undvika att skapa affärsmodeller som konkurrerar med privata installationsbolag.

Många medlemmar i Installatörsföretagen stöter på problem med kommuner som i sin skattefinansierade säljverksamhet konkurrerar med företag. Bland annat upplever många installationsföretag osund konkurrens från kommunala energibolag, framför allt när det gäller installation av solceller och laddstolpar. Mot den bakgrunden har Svenskt Näringsliv och Installatörsföretagen startat ett projekt med en serie rundabordssamtal med kommunledningar och kommunala bolag om hur osund konkurrens kan undvikas.

- Mängder av offentliga aktörer konkurrerar med privata företag. Det är en oacceptabel ordning och ett otyg som måste fasas ut. Den samtalsserie vi nu sjösätter syftar till att belysa problematiken och skapa tydliga staket för vad kommuner inte bör göra när det gäller säljverksamhet, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef Installatörsföretagen.

Exempelvis kan kommuner ta fram policys för sin säljverksamhet och kommunpolitiker kan förtydliga ägardirektiven för affärsdrivande bolag, exempelvis kommunala energibolag. De bör även inventera i vilken utsträckning problemen förekommer. Riksdag och regering har bestämt sig för att se över och skärpa lagstiftningen som reglerar offentlig säljverksamhet och en ny utredning ska presenteras 28 februari 2025. Svenskt Näringsliv och Installatörsföretagen har träffat huvudutredaren Eva Edwardsson och berättat om vilka problem företagare i Sverige upplever med osund konkurrens samt vilka lagar som bör ses över.

- Kommuner måste stärka sitt lokala företagsklimat. Ett viktigt steg i det arbetet är att skapa skarpa ägardirektiv för sin offentliga säljverksamhet. Vi ser fram emot att föra samtal med kommunerna om hur det här arbetet bör bedrivas, avslutar Peter Ek, chef för Medlemsservice på Installatörsföretagen.