Hoppa till innehåll

Installationstrender hösten 2024 - fortsatt trögt för branschen

Rapport

27 september 2024

Efter stora minskningar av investeringarna i husbyggnad och underhåll under 2023, är prognosen att investeringarna kommer vara fortsatt låga under 2024. Höga räntor, ekonomisk osäkerhet och ett högt prisläge gör att investeringarna hålls tillbaka, det beskrivs i vår senaste konjunkturrapport Installationstrender.

Konjunktursrapporten Installationstrender hette tidigare Marknadsläget.

– Vi är i en period med lågkonjunktur och hög arbetslöshet och även om framtidsutsikterna ser lite ljusare ut jämfört med tidigare så kommer det ta tid. Därför ser vi nu att många installationsföretag har det tufft, framför allt de med fokus på nyproduktion, säger Ola Månsson, vd, Installatörsföretagen.

Höga räntor, ekonomisk osäkerhet och ett högt prisläge gör att investeringarna hålls tillbaka. Prognosen för investeringar inom husbyggnad (bostäder samt offentliga och privata lokaler) och underhåll under 2024 är att marknadsvolymen kommer vara oförändrad jämfört med 2023. Detta följs sedan av en tillväxt med tre respektive fem procent under 2025 och 2026.

– Men det vi måste komma ihåg är att bostadsbyggandet är på historiskt låga nivåer. Vi måste se till att volymerna ökar betydligt mer än några procent för att det ska vara tillfredsställande. I längden hotar stiltjen i bostadsbyggandet inte bara branschen utan riskerar jobb och tillväxt i hela samhället, säger Ola Månsson.

Investeringar och underhåll i industrin fortsätter vara en stöttepelare för installationsbranschen. Sedan slutet av 2021 när bostadsinvesteringarna började dyka har industriinvesteringarna fortsatt stadigt uppåt. Mängden elinstallationer inom industrin väntas öka mest, med två procent under 2024 och sedan ytterligare två procent under 2025.

– Under hela perioden som varit sedan bostadsbyggandet tvärnitade så har investeringarna och underhållet i industrin hållit i gång installationsbranschen. Det är tydligt att digitalisering, teknikutveckling och den gröna omställningen driver branschen framåt då det skapar ett stort behov av smarta installationer, säger Erik Karlsson, företagsrådgivare och ansvarig för Installationstrender.

Mojligheter-Utmaningar-2409.png

Marknadsvolymer

Den samlade volymen påbörjade husbyggnadsinvesteringar och underhåll minskade med 1 procent under första halvåret 2024 jämfört med samma period 2023. Prognosen för 2024 är 0 procent, följt av en tillväxt med 3 respektive 5 procent under 2025 och 2026. Detta påverkar installationsvolymen, som under 2024 förväntas ligga kvar på ungefär samma nivå som 2023 (+1 procent). Under 2025 är utsikterna mer positiva med en prognos på +3 procent.

Bild: marknadsvolymer2018–2023, bedömd utveckling 2024–2025, procent, MKR 2023 års priser:

Marknadsvolymer-2409.png

Rapporten är uppdelad efter fyra teknikområden; el, ventilation, värme och sanitet samt kommunikation och säkerhet. För varje teknikområde ges en fördjupad bild av marknadsläget i olika geografiska områden och kundsegment.

Läs mer i den fullständiga rapporten; intervjuer, listor mm.

I Installationstrender hittar du ännu mer djupgående beskrivningar av konjunkturen och de omvärldsfaktorer som påverkar affärsklimatet i installationsbranschen. Vi har listat utmaningar och möjligheter för de fyra teknikområdena och intervjuat tre företagsledare som berättar om hu de tar sig ser på framtiden och vilka som är deras viktigaste fokusområden just nu.

Klicka på bilden nedan för att bläddra i den fullständiga rapporten.