Hoppa till innehåll

Ny affärsmöjlighet: Krav på laddningsinfrastruktur

Aktuellt, Visa alla

16 september 2024

Med start 1 januari 2025 ställs krav på att det ska finnas minst en laddningspunkt för elfordon i vissa befintliga byggnader. Detta innebär många potentiella affärsmöjligheter runt om i Sverige.

Dessa typer av byggnader berörs av det nya kravet

Sedan 2021 har det funnits krav på laddinfrastruktur vid nybyggnation och ombyggnation. Det som är nytt från och med 1 januari 2025 är att det även kommer ställas krav på laddinfrastruktur retroaktivt för byggnader med fler än 20 parkeringsplatser. Parkeringsplatserna ska antingen inhysas i själva byggnaden eller i anslutning till byggnadens tomt.

- Det här är en affärsmöjlighet för branschen. I praktiken innebär kravet att uppvärmda byggnader som har fler än 20 parkeringsplatser måste ha minst en laddningspunkt som kan nyttjas av elfordon, säger Anders Gustin, chef Branschutveckling Installatörsföretagen.

Bostadshus, ouppvärmda byggnader och byggnader för totalförsvaret är dock undantagna kravet.

En lagändring med den gröna omställningen i fokus

Regeln som nu ska införlivas har sin utgångspunkt i EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda. Direktivet är en del av den större planen för att minska utsläppen av växthusgaser inom EU. Boverket fick uppdraget att utreda hur EU-kraven på laddinfrastruktur ska införas i Sverige 2019. Sveriges riksdag och regering har sedan tagit beslut om hur kraven ska se ut i plan- och bygglagen (PBL) och plan- och byggförordningen (PBF).

Här hittar du mer information om hur reglerna ska införlivas

Om du vill veta mer om reglerna och hur de ska tolkas samt användas ska du besöka Boverkets webbplats . Där hittar du bland annat föreskrifter med allmänna råd om vilken typ av ladduttag som behövs för att uppfylla kraven.