Hoppa till innehåll

Ska du anställa din första kollega? Växa-stöd finns

Arbetsgivarfrågor

10 oktober 2024

När du anställer din första medarbetare, så ska du inte missa möjligheten att få växa-stöd genom att ditt företag får betala lägre arbetsgivaravgift.

Du som är enmansföretagare kan få sänkt arbetsgivaravgift för din första anställda genom växa-stöd som är en särskild beräkning av arbetsgivaravgifterna.

  • Anställningen ska vara minst tre månader i följd, med minst 20 timmar arbetstid varje vecka.
  • Den person du anställer får inte varit anställd i någon verksamhet du bedrivit detta, eller de tre senaste kalenderåren, eller har varit delägare eller företagsledare i enmansföretaget.

Du kan få sänkt arbetsgivaravgift (växa-stöd) i upp till 24 månader i följd för den först anställda i ditt enmansföretag. Med stödet betalar du bara ålderspensionsavgift (10,21 procent) på ersättning (lön) upp till 25 000 kr per kalendermånad. På ersättning (lön) över 25 000 kr betalar du full arbetsgivaravgift (31,42 procent). Nu föreslås dessutom i en proposition att stödet ska utvidgas till två anställda. Beslut fattas under hösten.

Fakta

Vad är ett enmansföretag?

  • En enskild näringsidkare (enskild firma) som bedriver aktiv näringsverksamhet utan anställda sedan den 1 januari 2017 eller sedan verksamheten påbörjades .
  • Ett aktiebolag som (sedan 1 januari 2017 eller sedan verksamheten påbörjades) bedriver rörelse utan anställda, eller bara har en anställd som också är delägare eller närstående till sådan person.
  • Ett handelsbolag med högst två delägare som bedriver aktiv näringsverksamhet utan anställda, sedan januari 2017 eller sedan verksamheten påbörjades .

Ett aktiebolag kan räknas som ett enmansföretag även om lön har betalats ut till en person och det är en delägare, företagsledare eller närstående till en sådan person. Men växa-stöd gäller inte för delägarens, företagsledarens eller den närståendes lön.

När du bedömer om du är ett enmansföretag kan du bortse från anställningar där total avgiftspliktig ersättning har uppgått till högst 5 000 kronor till en och samma person. Läs mer hos skatteverket här