Hoppa till innehåll

Är du säker på att du följer elsäkerhetslagen?

Elinstallation, Visa alla

21 oktober 2024

Du som är medlem hos oss och arbetar med el på något sätt har redan upprättat ett egenkontrollprogram, för annars hade du inte längre varit medlem hos oss. Men följer du verkligen lagen?

I egenkontrollprogrammet ska exempelvis alla personer som utför elinstallationsarbeten vara noterade. De som inte finns listade i programmet får inte utföra sådant arbete.

Garantera en säker arbetsmiljö

Ett uppdrag som vi har på Installatörsföretagen är att säkerställa att alla våra företag följer gällande regler. När det kommer till elinstallationsarbeten är det av yttersta vikt för att garantera en säker arbetsmiljö och minimera riskerna för elrelaterade olyckor. Det är en av de viktigaste anledningarna till att vi tog fram Säker El.

Så följer du lagen

Nuvarande status för registreringar i vårt verktyg Säker El under oktober 2024 är 1 900 företag. Dessa företag omfattar totalt cirka 7 500 personer i sina personallistor. Men det är endast 15 % av det totala antalet anställda elektrikerna som är registrerade i dessa företag i Säker El.

Sedan Elsäkerhetslagen trädde i kraft den 1 juli 2017, har det varit ett krav att alla elinstallationsföretag måste upprätta och efterleva ett egenkontrollprogram. I detta program ska alla personer som utför elinstallationsarbete vara noterade. Personer som inte finns listade i programmet får inte utföra sådant arbete. Det innebär att det finns en massa företag som är medlemmar hos oss som inte följer lagen.

I vår tjänst Säker El kan medlemsföretag antingen notera personalen direkt i webbtjänsten eller hänvisa till ett externt system där personalen är noterade. Det är viktigt att understryka att lagstiftaren inte accepterar en blandning där viss personal är listade i Säker El och viss i ett externt system. Detta har vi sett i de tillsynsärenden som Elsäkerhetsverket genomfört.

Var händer om du inte följer lagen?

För att säkerställa att ert företag uppfyller Elsäkerhetslagens regler om egenkontroll, vänligen genomför någon av följande åtgärder:

  • Notera alla elektriker som utför elinstallationsarbete i företaget i Säker el.
  • Ange att personalen finns listade i ett annat, namngivet, externt system.

Om detta inte genomförs, kommer företaget inte att leva upp till Elsäkerhetslagens krav på egenkontroll.

Säker El

Säker El är marknadens bästa och mest anpassade verktyg för att hantera egenkontrollprogrammet. Enligt Elsäkerhetslagstiftningen måste alla elinstallationsföretag upprätta, tillämpa och följa upp ett dokumenterat egenkontrollprogram. Säker El löser allt detta åt dig och ditt företag.

  • Mobilanpassad & webbaserad
  • Byggt utifrån branschens behov
  • Uppfyller elsäkerhetslagen