Hoppa till innehåll

Konfliktinformation

Här samlar vi all information kring konflikter som sker i samband med avtalsrörelsen 2023.

Senaste nytt

2023-05-24

Varsel avblåst – nytt Teknikinstallationsavtal VVS & Kyl på plats

Byggnads varsel om konflikt som skulle trätt i kraft den 24 maj kl. 09.53 är avblåst. Parterna har nått en överenskommelse och Byggnads har återkallat sitt varsel.

Byggnads hade varslat om arbetsnedläggelse och blockad på ett 20-tal av Installatörsföretagens medlemsföretag.

Varslet gällde arbete på Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyls område.

Läs mer här >

Allmänt

Konflikt under en avtalsrörelse innebär att någon av arbetsmarknadens parter har fattat beslut om att genomföra en stridsåtgärd. Detta görs oftast för att driva igenom ett eller flera av sina avtalskrav. En stridsåtgärd kan också genomföras för att stödja något annat fackförbunds krav, en så kallade sympatiåtgärd.

Du måste vara inloggad för att ta del av all information på den här sidan.

Senaste nytt - konflikt

Här kan du läsa den senaste informationen om pågående konflikter inom avtalsrörelsen.

Aktuella varsel

Innan en stridsåtgärd vidtas eller utvidgas ska skriftligt varsel lämnas till motparten minst sju arbetsdagar i förväg. På denna sida hittar du de varsel som kan komma att påverka medlemmar i Installatörsföretagen direkt eller indirekt under avtalsrörelsen 2023.

Byggnads varsel: checklista för dig som är drabbad

Byggnads har varslat Installatörsföretagen om strejk. Mer information om varslet finns under Aktuella varsel nedan. Installatörsföretagen har tagit fram denna checklista som hjälp för dig och ditt företag i den nu uppkomna situationen. Checklistan kommer uppdateras löpande.

Byggnads varsel: vad gäller?

Byggnads har varslat Installatörsföretagen om strejk. Här hittar du svar på vanliga frågor som gäller varslet samt Installatörsföretagens ställningstagande.

Konfliktersättning

Medlemsföretag som drabbas av en konflikt har under vissa förutsättningar rätt till konfliktersättning av Svenskt Näringsliv. En förutsättning för konfliktersättning är att medlemsavgifterna till Installatörsföretagen och Svenskt Näringsliv är betalda.

Frågor och svar

Frågor och svar vid varsel och arbetsmarknadskonflikt. Här kan du hitta svar på många av de frågor du kan tänkas ha i samband med varsel, strejk och lockout

Förhållandet till beställare och kunder

En konflikt kan komma att påverka dig som företagare och din möjlighet att leva upp till de avtal som du är bunden av i förhållande till beställare och kunder. Du kan exempelvis behöva tidsförlängning.

Avtalslöst tillstånd – anställningsvillkoren gäller

Om ett kollektivavtal sägs upp av någon av parterna slutar det att gälla efter en viss tid – det uppstår ett avtalslöst tillstånd. Arbetsgivaren och arbetstagaren ska dock fortsätta att följa avtalet i de delar som handlar om förhållandet dem emellan.

Arbetare som inte strejkar

Arbetare som är oorganiserad eller annat fack, vad gäller?

Tjänstemän: vad gäller?

Tjänstemän, som denna gång inte berörs av konflikt, har samma skyldighet att utföra sitt vanliga arbete och att acceptera förflyttning som när konflikt inte föreligger.

Skyddsarbete

Enligt praxis på svensk arbetsmarknad ska så kallat skyddsarbete utföras. Konfliktberörda arbetstagare är således skyldiga att vid behov utföra sådant arbete.

Samhällsviktiga funktioner

I Huvudavtalet mellan Svenskt Näringsliv och LO finns även bestämmelser om skydd för samhällsviktiga funktioner. Där sägs att dessa organisationer skyndsamt ska pröva varje konfliktsituation där allmänna intressen måste skyddas.

Pressfrågor

Har du frågor eller funderingar kring hur vi ställer oss gällande avtalsrörelsen i allmänhet eller specifika pressfrågor i synnerhet?

Aktuellt i media

Här samlar vi artiklar som berör Installatörsföretagen i Avtalsrörelsen 2023.

Varselordlista

Nedan följer en ordlista på ord, och dess förklaringar, som kan förekomma under en strejk.

Dispens

Dispens innebär att ett företag tillåts att utföra arbete trots en pågående stridsåtgärd. Dispens beviljas av den part som beslutat om åtgärden. För så kallat skyddsarbete krävs ingen dispens.