Hoppa till innehåll

Avtalslöst tillstånd – anställningsvillkoren gäller

Om ett kollektivavtal sägs upp av någon av parterna slutar det att gälla efter en viss tid – det uppstår ett avtalslöst tillstånd. Arbetsgivaren och arbetstagaren ska dock fortsätta att följa avtalet i de delar som handlar om förhållandet dem emellan.

Om ett kollektivavtal upphör att gälla utan att omedelbart ersättas av ett nytt avtal uppstår ett avtalslöst tillstånd. Det avtalslösa tillståndet är tillfälligt i och med att parterna avser att teckna ett nytt avtal när en överenskommelse väl kan nås. Det innebär att både arbetsgivaren och arbetstagaren i många avseenden ska fortsätta följa de anställningsregler som finns sedan tidigare, både i anställningsavtal och kollektivavtal. Kollektivavtalet gäller med andra ord även fortsättningsvis i de delar som reglerar förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Exempelvis så ska lön, övertidsersättning, ob-tillägg med mera fortsätta betalas ut i enlighet med kollektivavtalets regler.

Under avtalslöst tillstånd är det tillåtet för såväl arbetsgivarparten som arbetstagarparten att vidta stridsåtgärder. Exempel på stridsåtgärder är strejk, blockad och lockout. Det är endast de centrala parterna som har rätt att besluta om stridsåtgärder. Ett företag eller lokal facklig organisation får inte ta egna beslut om stridsåtgärder. Därför måste en stridsåtgärd från arbetsgivarsidan alltid vara godkänd av Installatörsföretagen.