Hoppa till innehåll

Frågor och svar

Frågor och svar vid varsel och arbetsmarknadskonflikt. Här kan du hitta svar på många av de frågor du kan tänkas ha i samband med varsel, strejk och lockout

Personalfrågor vid varsel och strejk

Kan ett företag flytta arbetstagare under strejk?

Fackets medlemmar som är uttagna i strejk bör inte flyttas på. Varslet är utformat av facket för att orsaka skada, och de har tagit ut sina medlemmar. Deras frånvaro ska belasta strejkkassan och inte företagets löneutbetalningar.

Oorganiserade arbetstagare kan flyttas till arbeten och arbetsplatser som inte berörs av konflikten.

Får företaget fråga sina anställda om de är medlemmar i det fack som konflikten gäller?

Företaget har i den uppkomna situationen ett berättigat skäl att fråga sina medarbetare om de är medlemmar i facket. Ett alternativ är att fråga om medarbetaren kommer att arbeta under konflikten, för att undvika frågan om medlemskap. Observera att det här kan upplevas som en känslig fråga. Oorganiserade i berört företag har också en rätt att inte arbeta (förhålla sig neutrala).

Måste fackliga medlemmar strejka?

Arbetstagare som är medlemmar i det fackförbund som strejkar kan självständigt välja om de ändå önskar utföra sitt arbete. Det är inte olagligt för en arbetstagare att utföra sina arbetsuppgifter under en strejk

Enligt fackets stadgar är deras medlemmar dock skyldiga att delta i en varslad strejk och om medlemmen väljer att arbeta kan facket besluta att utesluta denna medlem. Arbetsgivaren ska självfallet respektera stridsåtgärderna och inte försöka övertala arbetstagare som är organiserade att ändå utföra sitt arbete.

Vad gäller för anställda som inte är medlemmar i facket?

En facklig organisation förfogar endast över sina medlemmar när det gäller arbetsnedläggelse. Detta betyder att oorganiserade arbetstagare och de som är medlemmar i andra fackliga organisationer inte omfattas av stridsåtgärden. Arbetare som inte berörs av konflikten är skyldiga att utföra sitt vanliga arbete och acceptera förflyttning enlig samma regler som normalt gäller.

Oorganiserade anställda har dock en rätt att förhålla sig neutrala i en konflikt och kan avstå från att utföra arbete, I sådant fall utgår ingen lön från arbetsgivaren och inte heller någon ersättning från facket.

Kan medarbetare som inte är fackmedlemmar arbeta som vanligt med risk för att de utför även arbetsuppgifter som skulle ha utförts av strejkande om dessa varit i arbete?

Oorganiserad arbetskraft, eller medlemmar i andra fack, arbetar kvar som vanligt (såvida de inte aktivt avstår från att arbeta, dvs "förhålla sig neutrala").

Observera att när arbetsuppgifterna är satta i blockad- som i både Byggnads och SEF:s varsel - får de inte utföras av annan.

Oorganiserade som väljer att inte arbeta under utbruten strejk. Har denne rätt till någon ersättning och i så fall från vem?

Nej, oorganiserad arbetstagare som inte arbetar under utbruten strejk har inte rätt till lön. Fackföreningen betalar enbart strejkersättning till sina egna medlemmar.

Företaget är inte uttaget i konflikten. Vad gäller?

Arbetet ska fortsätta som vanligt.

Har en arbetstagare rätt att arbeta hos en annan arbetsgivare om mitt företag är utsatt för strejk eller lockout?

En arbetstagare får anställas eller anlitas endast om det är klarlagt att han vid stridsåtgärdens början inte var anställd i ett företag som omfattas av stridsåtgärden. Företag, som inte berörs av en konflikt är skyldiga att visa solidaritet med konfliktdrabbade företag.

Kan arbetsledare utföra arbete för att kompensera för strejkande arbetare?

Nej, tjänstemän utför normalt sett inte arbetar-uppgifter och kan därför inte användas för att ersätta strejkande arbetare.

Kan strejkvakter hindra att vi kommer in på arbetsplatsen?

Strejkvakter saknar polisiära befogenheter och svarar personligen för brotten egenmäktigt förfarande och ofredande. Företagets område disponeras enligt vanliga civilrättsliga regler.

Mina anställda har fått uppgift från facket att de inte får arbeta på arbetsplatser i strejk trots att mitt företag inte är uttaget i strejken. Kan detta vara rätt.

Nej, de arbetsskyldiga. Det är enbart företag och anställda som är omnämnda i fackets varsel som omfattas av strejken. I såväl Byggnads som SEFs varsel är deras arbete också i blockad dvs annan får inte utföra en strejkandes arbetsuppgifter.

Vi har i uppdrag att göra arbete inför ett stort maskinmontage som måste vara klart om en vecka, Kan vi flytta dit oorganiserad personal för att slutföra arbetet?

Undvik allt som kan uppfattas som ett kringgående av konflikten. Om de oorganiserade redan finns på arbetsplatsen och var planerade att utföra arbetet så är det okej att fortsätta så, annars rekommenderar vi inte att flytta dit oorganiseradpersonal, det kan göra att facket utökar sina stridsåtgärder.

Vad gör vi om stridsåtgärderna innebär att uppdraget försenas?

Om arbetet kan bli försenat genom stridsåtgärder, antingen om företaget direkt omfattas av direkta eller indirekta stridsåtgärder, ska företaget snarast möjligt kontakta beställaren för att skriftligen underrätta om det inträffade, anmäla hinder och begära tidsförlängning se här: Förhållandet till beställare och kunder.

Vad gäller för en anställd som har beviljad semester under den period som strejken pågår?

Vid strejk gäller att denna inte anses bryta semester.

(Vid lockout gäller dock det omvända. Lockout bryter semester. Arbetstagare som har pågående eller beviljad semester för tid då lockout trätt ikraft, ska inte erhålla semesterledigt eller semesterlön. En annan sak är att semesterdagarna som "fryser inne" på grund av lockouten finns kvar och ska läggas ut vid annat tillfälle).

Vad gäller för en anställd som blir sjuk under pågående strejk?

Frågan hur en strejk påverkar rätten till sjuklön måste besvaras med utgångspunkt i vad som är syftet med sjuklön, nämligen att ersätta en inkomstförlust, och huruvida det finns omständigheter som visar att den sjuke hade deltagit i strejken om denne inte varit sjuk. Bedömningen får därmed göras i det enskilda fallet.

Utgångspunkten är att den som sjukskrivit sig innan strejken brutit ut har rätt till sjuklön fram till dess strejken påbörjas, men inte därefter om arbetstagaren är organiserad.

Sker sjukskrivningen efter det att strejken brutit ut påbörjas sjuklöneperioden först efter att strejken avslutats. En förutsättning för att en sjuklöneperiod ska börja är att arbetstagaren skulle ha arbetat om hon eller han inte varit sjuk. Sjuklön ska därför inte betalas ut under pågående arbetskonflikt beträffande strejkande arbetstagare.

Om arbetstagaren fortfarande är sjuk när konflikten upphör börjar sjuklöneperioden den första dag som hon eller han skulle ha arbetat.

Däremot påverkas inte rätten till sjukpenning till arbetstagaren från Försäkringskassan av huruvida strejk utbrutit.

Uppsägningar under konflikt - vad gäller?

En uppsägning som gjorts före varsel om stridsåtgärd påverkas inte, utan anställningen upphör i och med att uppsägningstiden går ut. Konfliktdagar räknas in i uppsägningstiden, men för dessa betalas självfallet inte lön.

Strejk eller lockout innebär inte att anställningen upphör. Om en arbetsgivare vill säga upp en anställd under konflikt måste detta därför ske genom individuell uppsägning i vanlig ordning. Arbetsgivaren bör, sedan varsel om konflikt meddelats, inte säga upp någon anställd som omfattas av konflikten utan att först ha rådgjort med Installatörsföretagen.

Kan man permittera personal som inte strejkar?

På Teknikinstallationsavtalets (TIA) område finns det en möjlighet att permittera arbetstagare som inte kan utföra arbete på konfliktdrabbade arbetsplatser. Under permitteringstid utbetalar då arbetsgivaren permitteringslön vilket är avtalets lägsta lön. Arbetstagare som erhåller månadslön bibehåller emellertid denna. Innan permittering görs ska förhandling ske enligt MBL § 11. Läs mer om permittering i § 4 mom 5 Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl.

På Installationsavtalets (IS) område finns inte permitteringsmöjligheten. Däremot kan du ge en anställd permission (dvs ledighet med lön).

Har uthyrd personal som inte direkt berörs av strejk rätt till att hålla sig neutrala när inhyrande företag är uttagen i strejk och arbetet satt i blockad?

I det fall att den uthyrde ingår (utför arbete tillsammans) med det strejkande arbetslaget, har han/hon rätten att.vara hemma utan ersättning från arbetsgivaren.

I det fall att de uthyrda utför ett klart avgränsat arbete har de inte rätt att förhålla sig neutrala, de skall då arbeta på som vanligt.

Vad gäller avseende personal från Bemanningsföretag (inlåning / ue / enmansföretag)?

Bemanningspersonal ska så långt som möjligt agera så, att de vare sig förstärker eller lindrar effekten av en konflikt. Bemannaren ska inte återkalla sina arbetstagare från de IN företag som varslats om strejk och arbetsblockad för att stödja den ena parten i konflikten och inte heller utöka uppdraget och utöka bemanningen för att stödja den andra parten. Att bibehålla redan befintlig bemanning går bra.

Får anställda som strejkar vara på arbetsplatsen och behålla sin servicebil?

Anställda som deltar i strejk har inte tillträde till arbetsplatsen eller företaget. De som omfattas av strejken måste, om arbetsgivaren beslutar det, lämna tillbaka nycklar, företagsbilar, mobiltelefoner, ritningar, verktyg och annat som tillhör arbetsgivaren i samband med avslut av sista arbetspasset innan strejken inleds.

Har anställda som omfattas av strejken rätt till lön?

Under pågående konflikt ska ingen lön eller annan löneförmån utbetalas till de anställda som har tagits ut och deltar i strejk. Frånvaro för strejk eller lockout är inte heller semesterlönegrundande. Det är dock inte tillåtet att innehålla redan intjänad lön. Fackförbunden betalar ersättning till de medlemmar som strejkar och inte får lön. Om en anställd som omfattas av strejken har frågor kring ersättningen från facket ska arbetsgivaren hänvisa till facket för besked.

Vad händer efter konflikten?

Efter det att stridsåtgärden har upphört återgår samtliga anställda till arbetet. Samtliga personer som berörs av stridsåtgärder är skyldiga att kontinuerligt hålla sig underrättade via massmedia om utvecklingen av en konflikt. Det kan vara lämpligt att upprätta klara instruktioner till de anställda om hur och när återgång till arbetet skall ske. Arbetstagarparten har eget ansvar för information om återgång. Arbetstagare som inte uppmärksammar eller följer information om återgång till arbete betraktas som olovligt frånvarande, vilket medför löneavdrag.

Särskilt kring arbetsgivaravgifter

Företagen måste betala avgifter för avtalsförsäkringarna även under en konflikt, om annat inte meddelats av Svenskt Näringsliv eller Installatörsföretagen.

Även arbetsgivaravgifter enligt lag måste redovisas och betalas av företagen, oberoende av om konflikt pågår. Möjlighet finns dock att få anstånd.

.

Avtalslöst tillstånd; FFM och Förhandlingar

Har fackliga förtroendemän rätt till ledighet i samband med stridsåtgärder?

Förtroendemannalagen gäller även vid tillfälligt avtalslöst tillstånd. Om strejk eller lockout har varslats eller påbörjats är arbetsgivaren inte skyldig att utge lön och andra anställningsförmåner vid ledighet för facklig verksamhet som har samband med konflikten. En varslad eller vidtagen stridsåtgärd påverkar däremot inte rätten att få ledigt enligt förtroendemannalagen.

Har facket rätt att informera de anställda om innebörden av stridsåtgärderna på arbetstid?

Nej, facket har rätt att informera sina medlemmar om innebörden av strejk och andra stridsåtgärder. Men den informationen får enbart ske på de anställdas lediga tid, ex på raster eller efter arbetstid. Facket kan inte heller åberopa 5-timmars för att informera om stridsåtgärderna (så kallad UVA-tid).

Ska allmänna rättstvister genomföras under avtalslöst tillstånd?

Nej.

Skall företagen genomföra MBL-förhandlingar under avtalslöst tillstånd?

Ja, förhandlingsskyldigheten enligt MBL gäller.

Ska ersättningstvister enligt 35 § MBL genomföras under avtalslöst tillstånd?

Tidsfrister ska beaktas och förhandling ska begäras. Däremot kommer knappast förhandlingen att genomföras innan fredsplikt inträtt.

Facklig verksamhet kopplad till konflikt

Informations och planeringsmöten inför en förestående strejk ska inte förekomma på våra medlemsföretags arbetsplatser, alla sådana arrangemang ska hållas utanför arbetsplatsen efter arbetstidens slut.

Fackliga förtroendemän som lämnar arbetsplatsen för möten med facklig organisation i samband med strejk ska inte erhålla lön under den tid de är frånvarande från arbetsplatsen.

Arbetstagare som medverkar i strejk, samt de som agerar strejkvakter, har inte rätt att tillträda arbetsplatsen, alla sådana aktiviteter ska genomföras utanför arbetsplatsens område.

Mitt företag omfattas inte av strejken och vi vill hyra in arbetare från ett bemanningsföretag. Måste vi förhandla med facket om detta nu när det inte längre finns ett gällande kollektivavtal mellan parterna?

Ja, medbestämmandelagen gäller även under tillfälliga avtalslösa tillstånd. Dock behöver medlemsföretaget inte informera om egna taktiska överväganden som har betydelse för stridsåtgärden.

.

Skyddsarbete

Vad är skyddsarbete?

Skyddsarbete undantas från stridsåtgärderna. Med skyddsarbete menas åtgärder för att kunna avsluta arbetet på ett tekniskt korrekt sätt och skydda entreprenaden. Åtgärder för att skydda liv och hälsa och förhindra olycksfall, haveri eller liknande händelser faller också under reglerna om skyddsarbete. Läs mer om skyddsarbete här.

Kan skyddsarbete utföras under utbruten strejk?

Ja, skyddsarbete skall utföras. Någon dispens för utförande av skyddsarbete erfordras ej. Försök att säkra arbetsplatsen innan strejken bryter ut.

Kan man begära undantag från konflikten?

Ja, man kan söka dispens hos den part som har utlöst konflikten. Däremot är det osannolikt att dispens beviljas. Kontakta Installatörsföretagen om du funderar över detta. Läs mer om dispens här.

.

Konfliktersättning

Vårt bolag är indirekt berört av strejken. Har vi rätt till någon ersättning från Installatörsföretagen eller Svenskt Näringsliv?

Dessvärre ersätts inte indirekta skador, enbart direkta skador ersätts.

Vilken ersättning kan företag få i samband med stridsåtgärder?

Företag som omfattas eller har arbetsplatser som omfattas av strejk eller blockad kan få konfliktersättning om skada har uppstått. Skadan definieras som:

  • Uteblivna intäkter till följd av konflikten.
  • Inbesparade kostnader till följd av konflikten.
  • Extra kostnader till följd av konflikten.

Ersättningen ska beviljas av Svenskt Näringsliv som också ger närmare anvisningar om hur skadeverkan ska redovisas. Eventuell ersättning kommer i efterhand.