Hoppa till innehåll

Mångfald och jämställdhet

Med mångfald menas olikheter när det gäller kön, social tillhörighet, etnisk och kulturell bakgrund, ålder, sexuell läggning, funktionsnedsättning med mera. Mångfald i arbetslivet handlar främst om att utnyttja många olika erfarenheter och kunskaper på arbetsmarknaden.

Därför är det viktigt att jobba aktivt med mångfald

Det finns ett tydligt samband mellan mångfald och affärsnytta. Företag som bedriver ett aktivt och framgångsrikt mångfaldsarbete har högre lönsamhet.

Genom att aktivt jobba med mångfald och jämställdhet:

  • uppfyller du de krav lagen ställer
  • får du lättare att anställa nya och behålla medarbetare
  • skapar du möjligheter för nya affärer och bättre ekonomi.

Läs mer om Respekttrappan längre ned, ett verktyg från Make Equal som hjälper dig att jobba vidare med att bli en inkluderande arbetsgivare.

Jämställdhet

Jämställdhet betyder att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Jämställdhet gäller alla områden i livet. Det politiska begreppet jämställdhet markerar jämlikhet mellan könen och att könen har samma värde.

Inom Installatörsföretagens branscher finns fortfarande en ojämn könsfördelning bland medarbetarna. För att attrahera och behålla alla medarbetare behöver vi arbeta aktivt med strategier för detta.

Mer om jämställdhet

Du kan läsa mer om jämställdhet på Jämställställdmyndighetens webbplats

Diskrimineringslagen

Diskrimineringslagen - lagkravet du tjänar på att jobba med

Du som arbetsgivare har skyldighet att uppfylla de krav Diskrimineringslagen ställer. Nyttan med det här arbetet är att det också stärker din attraktionskraft som arbetsgivare och leverantör.

Ditt ansvar som arbetsgivare

Introduktionsfilm: Börja med att titta på introduktionsfilmen till guiden om aktiva åtgärder mot diskriminering, så får du en bra överblick över vad du måste göra och hur det går till. Till introduktionsfilmen

Du har ett ansvar att förebygga diskriminering: Du som arbetsgivare har enligt Diskrimineringslagen ett ansvar för att förebygga diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter på jobbet – oavsett diskrimineringsgrund. I Diskrimineringslagen kallas det för aktiva åtgärder. Aktiva åtgärder handlar om att du tillsammans med de anställda ska identifiera och undanröja risker för diskriminering och andra hinder för lika rättigheter och möjligheter i din verksamhet. Arbetet med aktiva åtgärder ska göras fortlöpande i fyra steg inom fem områden baserat på alla sju diskrimineringsgrunderna. I arbetet ingår också att du ska främja en jämn könsfördelning och genomföra en årlig lönekartläggning. Du ska även ta fram, följa upp samt utvärdera riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier.

Krav på aktiva åtgärder: Alla arbetsgivare ska arbeta med aktiva åtgärder. Arbetsgivare med minst 25 anställda ska dokumentera alla delar av arbetet. Arbetsgivare med mellan tio till 24 anställda ska dokumentera arbetet med lönekartläggning. För arbetsgivare med färre än tio anställda finns det enligt Diskrimineringslagen inget krav på dokumentation. Vår rekommendation till dig är att ändå dokumentera arbetet. På så vis är det lättare att visa hur företaget uppfyller lagens krav.

Guider som säkerställer att du följer lagkraven

Här kan du löpande ta del av de exempel och tips som ges:

Sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier är ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Förutom kommentarer och ord kan det vara att någon till exempel tafsar eller kastar närgångna blickar. Det kan också handla om ovälkomna komplimanger, inbjudningar och anspelningar. Sexuella trakasserier är beteenden som är oönskade av den som blir utsatt.

Enligt Diskrimineringslagen är arbetsgivaren skyldig att utreda och åtgärda om det uppstår sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

Guider

Både Diskrimineringsombudsmannen och Prevent har tagit fram guider på hur du ska agera som arbetsgivare om någon blir utsatt för sexuella trakasserier.

Smart rekrytering

Vår guide till Smart rekrytering innehåller vägledning och tips på hur din verksamhet kan bli mer inkluderande, ha större mångfald och därmed även bättre lönsamhet och högre trivsel för medarbetarna.

Till sidan Smart rekrytering

Respekttrappan och digital chefsutbildning – verktyg för att jobba med inkludering

Ett utmärkt sätt att jobba med respekt och inkludering i bransch och företag, i syfte att stärka attraktionskraften för ditt företag och utveckla ledarskapet, är ett kostnadsfritt verktyg som heter Respekttrappan. Respekttrappan bidrar till ökad förståelse för hur normer, värderingar och jargonger är kopplat till möjligheten att attrahera, rekrytera och behålla kompetens.

Respekttrappan är framtagen av Make Equal. Verktyget är lätt att använda, gratis och tillgängligt digitalt. Respekttrappan - Gör lika (makeequal.se)

Förutom verktyget Respekttrappan finns även en digital utbildning i mångfald och inkludering för chefer hos Make Equal, Make Equal - E-utbildningar i mångfald och inkludering för chefer

Som medlem i Installatörsföretagen får du rabatt på licenserna: Make Equal - IN RABATT

Initiativen Upplyst och Galaxen

Upplyst

Upplyst är ett gemensamt initiativ från installatörsföretagen och fackförbundet Elektrikerna där vi fokuserar på jämställdhet, inkludering och arbetsmiljö. Läs mer på Upplysts webbplats

Galaxen

Galaxen Bygg är byggsektorns eget företag för arbetsmiljö och hälsa, arbetsplatsförlagd rehabilitering och rekrytering av nyanlända och långtidsarbetslösa till byggbranschen. Läs mer på Galaxens webbplats

Stöd och rådgivning till dig som medlem

Behöver du arbetsrättslig rådgivning är du alltid välkommen att kontakta en företagsrådgivare på telefonnummer 08-762 75 10 eller via mejl radgivning@in.se.