Hoppa till innehåll

ETG är kvalitetssäkrad yrkesutbildning inom elteknik

Yrkesutbildning inom elteknik som möter branschens krav på blivande medarbetare. Det är syftet med det partnersägda utbildningsföretaget Elteknikbranschens gymnasieskolor (ETG). Eleven får ECY-certifikat vid avslutad utbildning och kan direkt anställas som förstaårsmontör.

ETG har utvecklat ett koncept för kvalitetssäkrad yrkesutbildning inom elteknik. Fördelar med ETG jämfört med traditionell yrkesutbildning inom elteknik:

  • Förstaårsmontör med ECY-certifikat direkt efter yrkesexamen.
  • Kvalitetssäkras i samarbete med företagare för att möta branschens krav.
  • Ägs av Installatörsföretagen och Svenska Elektrikerförbundet

ETG och kollektivavtalet

Det är en viktig skillnad på utbildning enligt ETG-konceptet och traditionell utbildning i elteknik.

Elever som klarar det tre dagar långa yrkesprovet i slutet av utbildningen får ECY-certifikat och ska anställas som förstaårsmontör.

Enligt Installationsavtalet (kollektivavtalet mellan Installatörsföretagen och Svenska Elektrikerförbundet) garanterar ett certifikat utfärdat av ECY att lärlingstiden är genomförd vid godkänt yrkesprov i slutet av utbildningen. Elever på en ETG-skola som får godkänt på yrkesprovet får sitt ECY-certifikat samtidigt med slutbetyget.

ETG-utbildning kan läsas både på gymnasiet och Yrkesvux. På gymnasiet är utbildningen tre år och på Yrkesvux två år. Att det är en kortare utbildning inom Yrkesvux beror på att de eleverna inte läser de gymnasiegemensamma ämnena.

Förstaårsmontörer med ECY-certifikat

För arbetsgivaren betyder det att nyexaminerade elever från ETG-skolor ska anställas som förstaårsmontörer och jobba självständigt fullt fakturerbara. De behöver ingen lärlingstid som elever vid traditionell yrkesutbildning.

Om en elev väljer att inte göra yrkesprovet, till exempel på grund av att det är för krävande, eller om eleven inte blir godkända på provet kan eleven ändå komma in på arbetsmarknaden den traditionella vägen som lärling.

Läs mer på ECY:s webbsida

Företagen är mer engagerade

Inom ramen för ETG-konceptet finns det både program- och branschråd. Dessa är forum där företagare är med och påverkar innehållet i utbildningen och ETG-konceptet. Dessa forum är viktiga för att ETG ständigt ska utvecklas att utgå från företagens förväntningar och branschen krav på blivande medarbetare inom elteknik.

Företagare är med och bedömer yrkesprovet. Det är en kvalitetssäkring att eleven under utbildning har nått tillräckliga kunskaper för att matcha branschens krav och få ECY-certifikatet. Eleverna från ETG-skolor är därför hett eftertraktade. Hela 92 procent av de som klarade slutprovet fick jobb efter examen vilket kan jämföras med cirka 50 procent vilket är genomsnittet för övriga utbildningar inom elteknik.

Läs om Anders Kullberg som driver Larm & Teletjänst om ETG-konceptet

APL är viktigt

En viktig del i yrkesutbildningen är APL. För att säkerställa en hög kvalitet på APL har ETG utvecklat en app för att logga moment under APL. Den appen används av elev, handledare och skolan.

Läs mer om APL-loggen

Ibland är det svårt för elever att finna APL-platser. Installatörsföretagen vill därför betona vikten av att företag erbjuder APL som ett led i att säkerställa kompetensförsörjningen elteknik - nu och i framtiden.

Ägs av parterna

Det var den stora bristen på elektriker som fick Installatörsföretagen och Svenska Elektrikerförbundet att tillsammans starta ETG år 2011. Utbildningskonceptet har inget vinstintresse utan har som enda syfte att kompetensförsörja elteknikbranschen med kvalitativ arbetskraft i form av välutbildade elektriker.

Installatörsföretagen, som består av cirka 3 600 medlemsföretag, lyfter konceptet högt gentemot politiker. Kvalitet på elevernas kunskap är viktigt för en bransch med många småföretagare. Det är en trygghet att veta att eleverna har relevant kunskap med sig och kan utföra det som behövs redan när de är klar med utbildningen.

ETG-konceptet är ett av de första branschkoncepten i sitt slag och står som förebild för andra branscher som vill arbeta på ett liknande sätt.

Fördelar för skolor och lärare

Det finns många fördelar för skolor och lärare i partnerskapet med ETG. Genom att ingå partnerskap med ETG och bedriva sin undervisning enligt ETG-konceptet ingår man i ett nätverk med en mängd andra skolor.

Några av fördelarna för skolorna:

  • Får stöttning i undervisningen från ETG Sverige och genom nätverk med andra partnerskolor.
  • Möjlighet att dela med sig av metoder och material.
  • Stordriftsfördelar vid inköp av till exempel undervisningsmaterial.

Som ETG-skola deltar man aktivt i arbetet att utveckla pedagogik, tester och utbildningsmaterial. Det möjliggör också ett regionalt samarbete skolorna emellan vilket gör att till exempel APL-perioder kan synkas för att passa företagen bättre.

Läs om Ulf Österlindh lärare på Universitetsholmens Gymnasium om ETG-konceptet

Lär dig mer

På ETG Sveriges webbsida kan du läsa mer om konceptet. Du är även välkommen att kontakta Jonas Andersson vd på ETG.

Vill du veta mer om hur Installatörsföretagens syn och arbete kring ETG kan du kontakta Amanda Rafter Ekenman, som är chef för avdelningen Kompetensförsörjning.

Läs mer på ETG Sveriges webbplats