Hoppa till innehåll

Här är utbildning en förutsättning

För ett familjeföretag som Gustafssons rör AB i Umeå är utbildning av personalen en självklar del av verksamheten. Målet är att medarbetarna ska vara välutbildade och vara trygga i sina yrkesroller. Samtidigt finns utmaningen att hitta lokala utbildningsmöjligheter.

Gustafssons rör AB är ett litet företag med runt 20 anställda. Liselott Gustafsson är ekonomi- och personalansvarig men beskriver sig som en person som är involverad i det mesta på företaget, stort som smått.

– Det blir så i ett litet familjeföretag att man får göra lite av varje. Vi startade 2004 och är idag runt 20 anställda. Vi arbetar i huvudsak med värme och sanitet, både med privata uppdragsgivare men framför allt med stora entreprenader i Umeåregionen och kranskommuner, berättar hon.

Kompetensutveckling en stor del av verksamheten

För ett litet företag som Gustafssons rör AB är kompetensutvecklingen en stor del av verksamheten. All personal har visserligen grundutbildning med sig när de börjar sin anställning på företaget, men från dag ett bygger företaget på den utbildningen. De som är lärlingar är under utbildning så gott som 100 procent under det första året. Andra utbildningar kan handla om sådant som säker vatteninstallation, heta arbeten, säkra lyft, ny teknik eller arbetsmiljöregler, och de genomförs hos externa aktörer.

­– Vi ser stora fördelar med att satsa så mycket på kompetensutveckling som vi gör. Det innebär att vår personal har rätt och aktuell kunskap i alla lägen och är välutbildade, och samtidigt ser vi att vi får något tillbaka. Vissa kompetenser är också ett krav för att vi ska ha möjlighet att vara med i vissa offertförfaranden. Ny teknik på marknaden, ny lagstiftning och uppdaterade arbetssätt kräver att utbildningen sker kontinuerligt vilket gör det till ett stående inslag i vår verksamhet och något som vi gärna lyfter fram när vi rekryterar ny personal.

Svårt att erbjuda rätt utbildningar i Umeå

Svårigheten i att erbjuda utbildningar för personalen är att det inte alltid finns rätt utbildningar i den geografiska närheten. Att skicka alla till Stockholm, där många av utbildningarna finns tillgängliga, blir alldeles för kostsamt.

– Jag skulle förstås gärna se att det här i Umeå fanns ett bättre samarbete mellan bransch och skolor, så att man kunde erbjuda de här utbildningarna på ett bättre sätt. Det gäller framför allt projektledarutbildningar inom vår bransch, eftersom vi har väldigt svårt att locka den typen av kompetens till Umeå. Även inom el och bygg är det svårt att få tag på rätt personer, förklarar Liselott Gustafsson.

Svårigheten att hitta rätt personal påverkar företaget på så vis att det ibland blir ett måste att skicka personalen på dyra utbildningar i Stockholm, vilket tar tid och resurser. Det är heller inte alltid lätt för den anställde att åka så långt och vara borta flera dagar från familjen, och i de fallen blir avsaknaden av utbildningsmöjligheter i Umeå slående.

– Vår branschorganisation Installatörsföretagen har lyssnat in våra synpunkter och tagit fram vissa distansutbildningar via INSU, installationsbranschens utbildnings- och utvecklingscenter i Katrineholm, vilket vi uppskattar. Jag ser samtidigt en stor potential för oss här i Norrland att samarbeta mer med skolor och kommuner för att kunna erbjuda fler utbildningar lokalt. Det skulle gynna hela företagsklimatet om vi kunde använda den kunskap och de resurser som faktiskt finns här.

Text: Karin Carlesten
Foto: Edel Puntonet