Här är tre yrken du inte visste att du ville ha
En kärleksförklaring till yrket
Föreställ dig vad som händer när strömmen slutar fungera, när telenäten brister eller när uppkopplingen försvinner. Det är mycket i samhället – både nödvändigheter och bekvämligheter – som fungerar tack vare elteknik. Det är bland annat därför som det finns så oändligt många yrkesvägar och möjligheter i elteknikbranschen.
Vill du till exempel hjälpa till med att upprätta tillfälliga samhällsfunktioner i länder som drabbats av naturkatastrofer? Eller hålla dig på hemmaplan och kanske bidra till människors trygghet genom smarta larm- och styrsystem? Du kanske är intresserad av internet, vill hålla på med underhållning eller vill hjälpa folk med uppkopplingen? Eller vill du klättra på en arena eller skyskrapa någonstans för att reparera en antenn?
Oavsett om du vill jobba med högspänning i en industri någonstans i världen eller om du vill utföra mindre men smarta elinstallationer hos privatpersoner och företag, så finns det något för dig i vår bransch.
Säkert är också att du kommer behövas. Energieffektivitet har blivit något hela världen med all rätt strävar efter, och den tekniska utvecklingen går rasande fort. Vi behöver hitta nya sätt att minska vår klimatpåverkan samtidigt som vi vill kunna tända och släcka, sätta på larmet eller höja värmen hemma. Helst ska det också ske med hjälp av trådlös teknik och några knapptryck i mobilen. Efterfrågan på både energisparande lösningar och smart teknik ökar hela tiden. Så i elteknikbranschen kommer du kunna försörja dig inom otaliga specialområden – samtidigt som du kommer kunna bidra till en hållbar samhällsutveckling och till ett bättre liv för enskilda människor.
Välkommen till installationsbranschen!
Nu kan du bli företagslärling vilket innebär att du kombinerar arbete med utbildning i två år. Du anställs av ett företag redan första dagen. Efter två år examineras du och får ett certifikat som ger dig möjligheten att ta installationsbranschen med storm.
Detta får du:
- Anställning på ett företag som vill satsa på just dig.
- Lön och schyssta villkor. Ingångslönen som färdigutbildad elektriker är högre än efter många andra utbildningar. Du har dessutom ofta en bättre löneutveckling jämfört med andra yrkesgrupper.
- Ett ECY-certifikat som betyder att du har klarat det slutprov som tagits fram av branschen.
Detta krävs:
- Att du har gått ut gymnasiet men inte läst El- och Energiprogrammet
- Att du kan under ett antal veckor, utspridda över året, kan studera i Katrineholm
- Att du är redo att byta karriär
Det finns en inriktning att söka
Så funkar det
Hitta en arbetsgivare
För att bli företagslärling måste en arbetsgivare erbjuda dig anställning och söka utbildningsplats för dig. Du behöver själv kontakta företag och söka anställning som företagslärling. Här hittar du alla våra medlemsföretag [Länk behöver sättas för 2.0]. Om du kontaktar arbetsgivare, kan du be dem läsa vår information för arbetsgivare.
Varva jobb med studier
Under 24 månader jobbar du på företaget tillsammans med en handledare. Du varvar jobbet med att läsa kurser vid INSU Installationsbranschens utbildning-och utvecklingscenter (tidigare EUU) i Katrineholm. Du måste därför kunna resa iväg från måndag till fredag under ett antal veckor. Hur många veckor beror på vilken inriktning du har valt. Din arbetsgivare står för rese- och eventuell boendekostnad i Katrineholm, om ni inte kommer överens om annat.
Bra att veta är att det är bara de programspecifika kurserna som utbildningen hos INSU täcker. Svenska, matematik med mera ingår alltså inte i utbildningen vilket innebär att den inte är underlag för en gymnasieexamen.
Trygga anställningsvillkor
Du kommer överens med din nya arbetsgivare om vilken lön du ska få. Kollektivavtalet garanterar dock en lägsta lön - både för tiden som företagslärling och när du är färdigutbildad. Du kommer få lön även under de veckor du läser kurser vid INSU.
Ordning och reda
Du och företaget skriver innan anställningen påbörjas ett företagslärlingskontrakt. Här kommer ni överens om anställningsvillkor och lön samt villkoren för resa och boende under de veckor som du läser kurser vid INSU i Katrineholm.
Besök en arbetsplats
Det är inte alltid möjligt att besöka olika arbetsplatser, även om det skulle kunna hjälpa dig fatta beslut kring ditt framtida yrkesval. Men nu kan du hänga med några elektriker via ett virtuellt arbetsplatsbesök! Om du har tillgång till VR-glasögon blir upplevelsen som mest levande, men det går även att titta utan.
Välkommen att registrera dig som sökande till företagslärling
Välkommen att anmäla ditt intresse till företagslärlingsutbildning nedan.
Har du gått el- och energiprogrammet?
Då kan du tyvärr inte bli antagen som företagslärling. Du ska i stället söka en vanlig lärlingsplats eller validera dina kunskaper hos ECY.
Företagslärling är ett samarbete mellan Installatörsföretagen och Svenska Elektrikerförbundet.